Mesajı Okuyun
Old 05-01-2011, 09:49   #3
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Selen Vargün
herkese merhaba,

ceza kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen Görevi Kötüye Kullanma (GKK) suçunda memurun görevini kötüye kullanması, kişilerin mağduriyetine yol açması veya kamuyu zarara uğratması veya haksız bir kazanç sağlaması gerekiyor ki suç oluşsun.

diyelim ki ben bir vatandaşım, ifade için getirildiğim karakolda memurların polis aracının arızasından bahsettiğini duydum. içimden geldi ve arızanın tamir edilebilmesi için belli bir miktarı hibe ettim.

şimdi... ortada rızayla verilmiş bir para var, yine de sonradan şikayetçi olan kişinin bu rızası hukuka uygunluk sebebi midir? ya da ne olursa olsun memur bu parayı hiçbir surette almamış mı olmalıydı? peki parayı sonradan bankaya havale yoluyla kendisine iade ederse ne değişir?

cevaplarınız beni gerçekten çok mutlu edecek!

sevinçli, heyecanlı, tutkulu, coşkulu, bir o kadar da bilge, dingin, saf günler ve yeni yıllar dilerim

Değerli meslektaşım, bahsettiğiniz maddi olay çözümleme yapmaya kafi bilgiler içermiyor. Ancak, ilk bakışta ben bir kişi mağduriyeti veya kamu zararı göremedim. Dolayısıyla TCK.m.257 uygulanamaz gibi gözüküyor. Öte yandan, paranın alınma ve verilme nedenlerine göre "rüşvet" suçu üzerinde durulmalıdır. Paranın iadesi ve etkin pişmanlığın etki ve sonuçları için TCK.m.254'ü inceleyiniz. Saygılarımla.