Mesajı Okuyun
Old 30-12-2010, 10:16   #2
Levent Cirit

 
Varsayılan

Anlaşmalı boşanma davasında bir protokol düzenlenir ve bu protokolde tarafların hangi koşullarla boşandığı belirtilir. Bu protokolde iki taraf da razı ise ödenecek tazminat, velayetin kimde olacağı, çocukla diğer tarafın görüşme günleri ve ödenecek nafakalar kararlaştırabilir. Dolayısıyla eşiniz tazminat ödemeye razı ise bunu anlaşmalı boşanma ile de elde edebilirsiniz.

Eşinizin buna razı gelmemesi halinde açacağınız boşanma davasında hem kendiniz hem de çocuğunuz için nafaka talep edebilirsiniz. Tarafların maddi durumlarına göre hakim, uygun bir tutara karar verecektir. Ancak tam olarak evinizin kirasınıı karşılar miktarda olmayacaktır.

Boşanmaya neden olaylarda, eşinizin kusurlu olduğunu kanıtlamanız gerekecektir. En yakın akrabalarınız dahil, komşu ve arkadaşların tanıklığından yararlanabilirsiniz. Buna göre, maddi ve manevi tazminat talepleriniz hakkında da hüküm verilecektir.

Nafaka bağlanması 2 aydan önce olmaz zira öncelikle mahkeme tarafların ekonomik durumunu araştıracak. Ancak nafaka bağlandığında dava tarihinden itibaren birikmiş olanları da tahsil edebileceksiniz. Bunun dışında nafakayı eşiniz rızası ile ödemez ise icra işlemleri yapmak gerekecektir. Dolayısıyla elinize para geçmesi biraz zaman alabilir.

Çocuğunuz ile ayrı bir eve çıkmanıza bir engel yoktur. Önemli olan haklı sebeplerle evden ayrıldığınızı, ayrılmak zorunda kaldığınızı kanıtlayabilmenizdir.

Çalışmadığınız sürece veya boşanma davası kabul edilirse yeniden evlenmediğiniz sürece eşinizden nafaka alabilirsiniz. Nafaka ödememek ayrıca suçtur. Mahkemenin hükmettiği nafaka için icra takibi yapmanız gerekecektir ve buna rağmen ödenmezse eşiniz hakkında icra ceza mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Herhangi bir hak kaybına uğramamanız için bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ederim.

Yoksul ve bir yerden geliriniz olmadığını kanıtlayarak bulunduğunuz yer barosundan tarafınıza ücretsiz avukat tayin edilmesini de isteyebilirsiniz.