Mesajı Okuyun
Old 27-12-2010, 01:13   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Bülent Sabri Akpunar
Soru sanırım iş kazasında işverenin ödeyeceği tazminattan devletin sosyal devlet olmasının bir gereği olarak bağladığı maaşın peşin sermaye değerinin düşülmesi gibi bir örneğe benzetilebilir. Böyle bir durumda işverenin bu değeri de tazmin etmesi kişinin sebepsiz zenginleşmesine yol açar.Ne var ki, bahsettiğiniz olayda her ne kadar ekonomik anlamda uygun olsa bile bir satım akdi var.Bu nedenle sebepsiz zenginleşme olmaz.Yine, Sayın Öksüz'ün de belirttiği gibi (X) şahsının mağdura bağış yapmış olması dahi müteahhittin ödeyeceği tazminatı etkilemez.Zira burada sebepsiz zenginleşmenin illiyet bağı yoktur.

Sayın Akpunar,

Sosyal devlet ve satım akdi vurgulamanızdan dolayı sormak istedim (illiyet rabıtasını her iki durum için mi vurguladınız kestirmek zor ):

Devlet, deprem mağduruna ev bağışlamış olsaydı bu durumda sebepsiz zenginleşme olacağını düşünüyor musunuz?

Müteahhide karşı ikame edilen tazminat davasında müteahhit; evin gerçek bedeli-evin satış değeri arasındaki farktan mütevellit tazminattan tenkis talep edebilir miydi?

Devlet, bu aradaki farkı müteahhide rücu edebilir mi? Veya devlet, evi bağışlamış olsaydı, evin bedelini müteahhitten rücuen talep edebilir miydi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Saygılar...