Mesajı Okuyun
Old 26-12-2010, 14:35   #8
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan bahar kesici
TCK m.525 a/1 YTCK m.135, m.136
TCK m.525 b/1 YTCK m.244/1-2
TCK m.525 b/2 YTCK m.244/4, 245, 158 fkr.1 b.‘f’, m.142 fkr.2 b. ‘e’.


Olmuş mu Cengiz Bey?
Bence vardır.

Sizce bu tez çalışması ile stajyer avukata eski TCK mı öğretilmeye çalışılıyor? Bence değil.

Alıntı:
Yazan Av. Yavuz Şahin
B'nin, A'nın H Messenger internet sitesindeki şifrelerini ele geçirmesi ve kullanması "Bilişim sistemine girme" suçunu oluşturuyor kanaatindeyim.



B'nin A gibi hareket ederek A'nın arkadaşlarından para alması dolandırıcılık suçunu oluşturuyor kanaatindeyim.


Olayda bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen bir hırsızlık veya dolandırıcılık suçu söz konusu değil. Zira B'nin A gibi hareket ederek A'nın arkadaşlarından para almasında suçun tanımında kastedilen bilişim sistemleri kullanılmamıştır. Burada internet servisinin (bilişim sistemleri) kullanılması iletişim kurmaktan ibarettir.

Bilişim sistemlerinin kullanılması suçuna olaya uygun örnek verecek olursak;

H Messenger sitesi üzerinde ancak para ödenerek yararlanılabilen bir hizmet olduğunu farzedelim. Örneğin kameralı chat sayfasına girmek için 1 liradır. A'da bu hizmetten yararlanmak için hesabına 10 lira yüklemiştir. B, A'nın H Messenger sitesi üzerindeki hesabını hackleyip bu hesaba daha önce A tarafından yüklenen paraları kendi hesabına aktarmış olsaydı bilişim sistemlerini kullanarak hırsızlık suçunu işlemiş olurdu.

A'nın arkadaşlarından dolandırıcılık suretiyle alınan paraların tazmininden H messenger sitesi de sorumludur. Zira bilişim sistemlerinin güvenlik sağlama sorumlulukları vardır. Şayet H messenger sitesi A'nın şifrelerinin ele geçirilmesinde kendi kusuru olmadığını ispat ederse sorumluluktan kurtulur.

Evet judge kardeşim ben böyle düşünüyorum. Umarım faydası olur.

3. paragrafa katılmamakla birlikte, meslektaşımın yanıtının son derece yararlı olduğunu düşünüyorum.