Mesajı Okuyun
Old 25-12-2010, 12:45   #11
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yavanna
Sevgili Meslektaşlarım, önüme gelen bir olayda TCK 134 ile ilgili kafamda bir soru dolaşmakta.
Şahsa ait bir fotoğrafın karısına gönderilmesi durumunda 134/2 uyarınca özel hayata ilişkin ses ve görüntülerin ifşa edilmesi fiili işlenmiş olur mu? Bahsettiğim fotoğraf müstehcen bir fotoğraf değil, yalnızca o sırada bulunduğu yeri bilmiyor diğer eş.

İyi çalışmalar dilerim

Alıntı:
Yazan Yavanna
Olayda umuma arz yok. Fotoğraf da kendisinden gizlice çekilmiş bir fotoğraf değil, ama eşinin öğrenmesini istemediği bir fotoğraf. Ben de bu suçun oluşmayacağı kanaatindeyim ancak kanun 134/2 de umuma arza gerek yok, herhangi bir üçüncü şahsın bilmesi yeterli diyor. o nedenle kafam karıştı değerli meslektaşlarım, görüşleriniz için teşekkür ederim.

Bu iki mesajda verilen bilgilere göre TCK 134. maddedeki suçun oluşmayacağı kanısındayım.
TCK 134. maddesinin gerekçesinde de belirtildiği üzere bu madde ile, kişinin gizli yaşam alanına girilerek ya da başka biçimde, başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanması ve kaydedilmesi, ikinci fıkrasında ise bu kaydın ifşa edilmesi fiilleri cezalandırılmaktadır.
Sorudaki olayda ise, kişinin özel yaşam alanına girilmediği, fotoğrafın da gizlice çekilmediği anlaşılmaktadır.
Bu nedenle olayda herhangi bir suçun oluşmadığını, ancak haksız fiil sayılabileceğini düşünüyorum.
Aynı olayın "ısrar" unsurunun oluşacağı biçimde birkaç kez gerçekleşmesi halinde ise TCK 123. maddesindeki suçun oluşabileceği düşünülebilir.

Alıntı:
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
MADDE 123. - [1] Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.