Mesajı Okuyun
Old 18-12-2010, 21:23   #1
Av.Ahmet KEZER

 
Mesaj Hakkı olmayan yere tecavüz de Hazine müdahil olur mu?

"5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 154Hakkı olmayan yere tecavüz
(1) (Değişik: 25/2/2009-5841/1 md.) Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikâyeti üzerine altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilir.

(2) Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır.

(3) Kamuya veya özel kişilere ait suların mecrasını değiştiren kimse hakkında birinci fıkrada yazılı cezalar uygulanır. "

TCK M 154/2 de sıralanan "... köy tüzel kişiliğine ait veya köylünün ortak yararlanmasına terk edilen mera, harman yeri, yol ve sulak gibi" yerlere yapılan tecavüzlerde HAZİNE KATILAN SIFATINI ALIR MI? Bir başka anlatımla hazine tck 154/2 de belirtilen suçlarda DOĞRUDAN YADA DOLAYLI ZARAR GÖRÜR MÜ? Kanımca TCK M 154/2 de belirtilen eylemlerde HAZİNENİN DOĞRUDAN VE DOLAYLI ZARAR GÖRMESİ NEDENİYLE KATILAN SIFATINI HAK ETTİĞİDİR.


TCK M 154/1 de ise özel şahıslara ait yerlere HAKSIZ TECAVÜZLER YAPTIRIM ALTINA alınmış, tck m 154/1 de KAMUNUN ÇIKARILMIŞ OLMASI (İLK TCK DA ÖZEL VE KAMU İBARESİ VARDI (25/2/2009-5841/1 md.) bilahare kamu ibaresinin ilk fıkrada çıkarılmış olması ikinci fıkradaki alanlarda yapılan eylemlerde HAZİNENİN KATILAN SIFATINI KAZANMAYACAĞINI düşünmek kanımca doğru değil.


KOnuya ilişkin güncel emsal karar ve görüş belirtecek tüm arkadaşlara şimdiden ayrı ayrı teşekkür ederim.