Mesajı Okuyun
Old 15-12-2010, 16:53   #6
Hüseyin Kılıç

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Nehir
Meslektaşım esasen ben de sizin gibi düşünüyorum; ancak ilçe belediyesi müvekkilin arsasının da içinde bulunduğu 47.000 m2 lik arazinin tamamını imar planında Ağaçlandırılacak alan ve Yeşil alan olarak ayrıldığını ancak burasının kamulaştırma yetkisinin Büyükşehirde olduğunu beyan ettiği için tereddüte düştüm. Bir taraftan da 5216 sayılı kanunda 30.000 m2 den büyük yerler konusunda Büyükşehirin yetkili olduğuna ilişkin herhangi bir ibareye rastlamadım. Bahsettiğim isale hattı araziyi boylu boyunca V şeklinde dolanıyor ve çok uzak bir mesafeye su taşıyor arazinin ortasına su deposu da yapılmış. Burasının müvekkilin arsasının kullanımına engel olup olmayacağı konusunda bildiğiniz üzere müşterek mülkiyet söz konusu olduğu ve dolayısıyla kimin yerinin nerede olduğu bilinmediği için bir şey söylemek mümkün değil. Vakit ayırabilecek arkadaşlardan isteğim var ise örnek karar veya dava örnekleri benimle paylaşmaları. Şimdiden teşekkürler...

Sayın Meslektaşım,

Biraz geç görmekle birlikte mesajınızı cevaplamadan geçmek istemedim.
Öncelikle hisseli tapularda herkes hissesi oranında hak ve sorumluluk sahibidir. Dolayısı ile park yapılan alan toplam alanın yüzde kaçı ise size düşen alanın da yüzde o kadarına isabet eden m2 ne ise onun bedelini alabilirsiniz. Ancak burada önemli bir konu da şudur ki imar planında park olan bir alanda kısmen park yapılmışsa karardan önce talep edilmesi halinde tamamının da aynı bedel üzerinden kamulaştırılması sağlanabilmektedir. Böylece parselin tamamı üzerinden kamulaştırma bedeli alınabilecektir.

İskinin isale hattı için irtifak kamulaştırması söz konusu olacaktır. Burada tapunun ilgili belediyeye geçirilmesi irtifak hakkının da iski lehine tesis edilmesi talep edilmelidir. Böylece irtifak bedeli iskiden kalan bedel ise belediyeden alınabilecektir.

İlçe Belediyesini ve Büyükşehir Belediyesini aynı anda hasım göstermenizi de tavsiye ediyorum çünkü yargıtay kimi kararlarında işi yapan kurum aleyhine kimi kararlarında ise sorumluluk kimde ise o kurum aleyhine hükmediyor. Riske etmemek adına her iki kurumu da davalı göstermelisiniz. Tabi İskiyle birlikte 3 davalı olacaktır.

Saygılarımla...