Mesajı Okuyun
Old 14-12-2010, 12:14   #4
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.SYağmur
Merhaba,
İlgili forum alanlarını ve mesajları okumama rağmen sorumun tam yanıtını bulamadım. Anlaşmalı bir boşanma davası açmayı düşünüyorum. Taraflar (dört-beş saatlik mesafede) farklı şehirde yaşıyorlar. Henüz bir yaşını doldurmuş olan müşterek çocuğun velayetinin annede kalacak. Fakat müvekkilim olan baba ile çocuk arasında kurulacak kişisel ilişkinin zamanlarını belirleme noktasında tereddütlerim var. Yargıtay , bu yaştaki çocuklarla yatılı olarak ilişki kurulmasını 'annenin bakımına muhtaç olduğu için' kabul etmiyor. Hatta doktrinde yatılı değilse de, sekiz dokuz saat dahi fazla olarak nitelendiriliyor.

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarında bu yaştaki çocuklarla ilgili düzenleme konusunda bilgisi olan meslektaşlarımın yardımını rica ediyorum. Ayrıca , bu konuyu tamamen mahkeme takdirine mi bırakmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim.

Anlaşmalı boşanmada hiçbir hususu mahkemenin takdirine bırakamazsınız.
Bu anlamda bence küçük çocukla ilgili olarak normal görüş zamanları belirleme yoluna gidiniz. Genellikle bu da ayda 2 defa; farklı şehirlerde ise 1-15 temmuz tarihleri arasında gibi oluyor. Burada velayet anneye verileceğine göre, babanın sonradan velayetle ilgili yeni düzenleme istemekle uğraşmak istemiyor ise normal görüş zamanları konusunda taraflar anlaşmalı. Ancak çocuğun yaşının küçüklüğü sebebiyle babanın bu konuda hassas davranıp, yatılı olarak çocuğu yanına almamalı.

Eğer mahkeme bu konuda çocuğun menfaati gereği yatılı izni vermez ise, belli bir yaşa kadar yatılı olmadan, belli bir yaştan sonra ise yatılı şeklinde karar da verebilir.

Çekişmeli boşanma bu durum hakimin takdirinde olacak olup, yaş küçüklüğünü dikkate alarak yatılıya izin vermeyecektir.


Ancak şunuda hemen belirtmekte fayda var, velayetin düzenlenmesine ilişkin mahkeme kararı, değişen şartlar dahilinde herzaman yeni düzenlemeye tabidir. Bu anlamda şimdidlik çocuğun menfaatine göre hareket etmekte "ve bunu da mahkeme tutanağına geçirerek ileride lehinize olması açsından" fayda var.