Mesajı Okuyun
Old 14-12-2010, 11:17   #1
AV. COŞKUN ÖZBUDAK

 
Varsayılan Boşanma konusunda bozma kararının yorumu

Sayın Meslektşlarım,
Yargıtay aşamasında vekalet aldığımız bir karşılıklı boşanma davasında Yargıtay'ın bozma kararının yorumu konusunda yardımınızı talep ediyorum.
Biz (asıl davası takipsiz kaldığı gerekçesiyle düşürülen) koca vekiliyiz. Yerel mahkeme boşanma velayet ve nafaka talepli karşılık davayı kabul etmiş, karar bizden önceki koca vekili tarafından temyiz edilmiş. Taraflar boşanma öncesinde yurt dışında yaşamışlar, müvekkil koca halen yurt dışında. Dosya Yargıtay aşamasında iken kocanın yurt dışında açmış olduğu boşanma davasında boşanmaya karar verilmiş ve kesinleşmiş. Müvekkil çocuğun velayeti konusunda ısrarlı. Biz yabancı mahkeme kararının tenfizi davası açtık,(velayete ilişkin kısım kamu düzenimize aykırı bulunduğu için) boşanma yönünden tanıma kararı alıp Yargıtay'a sunduk ve yerel mahkeme kararının kesin hüküm nedeniyle bozulmasını, boşanma kararının ferilerinin de bozmaya bağlı olarak bozulmasını talep ettik. Kararın ilgili kısmı şöyle: Boşanma kararının, kesin hüküm varlığından dolayı davanın konusuz kalması nedeni ile bir karar vermek üzere "BOZULMASINA, bozma nedenine göre boşanmanın fer'ilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, birleşen nafaka davası ve davacı-davalı kocanın boşanma davası ile ilgili hükmün (...)ONANMASINA".
Sorum şu: Bu karar bizim velayet hususunu yeniden tartışma konusu yapmamızı olanaklı kılmakta mıdır, bir yandan boşanmanın fer'ilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmediği söylenirken bir yandan boşanmanın fer'i olan nafakanın onanmasının anlamı nedir sizce?
İlginize şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.