Mesajı Okuyun
Old 14-12-2010, 08:45   #3
hewal65

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş

2. 10 yıllık zamanaşımı süresi sözleşmenin ifa kabiliyetimi kazanmasından itibaren başlar. (Örneğin vaad edilen taşınmaz iştirak halindeyse, zamanaşımı iştirakin çözülmesinden , Mülkiyet anlaşmazlığı varsa hükmün kesinleşmesinden
başlar.) Taşınmaz teslim edilmişse zamanaşımı süresi işlemez.
öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.
satış vaadi sözleşmesinin her iki tarafının da satışa konu arazilere iştirak halinde malik olmaları satışın yapılmasında iştirakin çözülmesine gerek var mıdır?
(yoksa eğer zamanaşımı sözleşme tarihi itibariyle işlemeye başlamıştır. ve sözleşme zamanaşımına uğradığından davanın reddi gerekmektedir.)

yargıtayın yerleşik kararlarından bir paragraf : "Satış vaadi sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil davalarının kabulü için aranacak ilk husus sözleşmenin ifa olanağının bulunup bulunmadığıdır.
Elbirliği ortaklığına (iştirak halinde mülkiyete) konu bir taşınmazda elbirliği ortaklarından birinin, miras payını, ortaklık dışı bir kişiye satmayı vaad etmesi halinde sözleşme bir taahhüt muamelesi olarak geçerlidir. Ancak elbirliği ortaklığı çözülünceye kadar sözleşmenin ifa olanağının varlığından söz edilemez. Fakat elbirliği ortaklığına dahil paydaşlar arasında gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmışsa iştirak bozulmamak kaydıyla satıcı elbirliği ortağının payının alıcı elbirliği ortağının payına ilave edilmek suretiyle satış vaadi sözleşmesinin ifa olanağı vardır"