Mesajı Okuyun
Old 12-12-2010, 08:29   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan justiceee
benim sorum şu olacak değerli meslektaşlarım ve saygıdeğer üstadlar!
İki ortak var limited şirkette bunlardan birinin hisse oranı % 90 diğerinin % 10.müşterek yeni bir girişimde bulunmak istiyorlar ve payı az olan ortak için diğerinin hissesi üzerinde % 40 oranında hisse rehni sözleşmesi yapmak istiyoruz.Ve sonuç olarak;
Limited şirketlerde hisse rehni sözleşmesi nasıl yapılır zorunlu şekil şartları nelerdir?elinde bu konuda bir sözleşme örneği olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.şimdiden değerli cevaplarınız için teşekür ederim.


Bildiğiniz üzere Limited şirketlerde TTK.503.maddenin 2.fıkrasına göre, anonim şirketlerde olduğu gibi "hisse senedi" çıkarılamaz.

YMK.954 (EMK.868.) md.ye göre; Alacaklar ve sair temliki kabil haklar üzerinde rehin tesis edilebilir. Aksine bir düzenleme olmadıkça bunlar hakkında "teslimi meşrut rehin" (YMK.939 md) hükümleri uygulanır.

Bu itibarla TTK.503/II ile Medeni Kanun md. 954 ve 955. madde hükmü esas alınarak; Limited şirketlerde, Anonim şirketin aksine hisse senedi çıkaralmadığı için, "Bir senet ile tespit edilmemiş alacakların rehni..." temelinde bu konudaki yazılı anlaşma, + bu anlaşma metninin teslimi (+ tabi ki ana sözleşmede engel hüküm olmaması) şeklinde olabilir.

Böyle bir sözleşme metnini sizin hazırlamanız gayet kolaydır.