Mesajı Okuyun
Old 09-12-2010, 11:40   #4
Admin

 
Varsayılan

Malumunuz veçhile bu tip olaylar dava konusu olunca, "o bana böyle demişti", "aramızda şöyle konuşmuştuk", "telefonda şöyle mutabık kalmıştık", "sözlü anlaşmamız bu şekildeydi" beyanlarının hiçbir hukuki değeri kalmamaktadır. Mahkemede esas alınacak olan altında imzanız bulunan kira sözleşmesi ve bunda ne yazdığıdır. Yazılı sözleşmedeki beyanların aksi yöndeki her iddianızı yazılı delille ispat etmeniz gerekeceğinizi ve inkar durumunda da yemin teklifi dışında başkaca hiçbir şansınız olmadığını hatırlatmama gerek olmadığını düşünüyorum.

Bu durum öncelikle bu şekilde tesbit edildikten sonra ben de Sayın Aladağ'ın görüşlerine iştirak ettiğimi belirtmeliyim. Ancak kafa karışıklığınızı gidermek ve ileride hukuki bir işlem söz konusu olursa önünüze çıkacak rotayı da daha iyi görmek açısından ben sizin yerinizde olsaydım, ev sahibine bir ihtarname keşide eder ve burada belirttiğiniz konuları ona da resmi olarak iletirdim. Bu ihtarnamade eşinin imzalattığı sözleşmeden bahsedebilirsiniz ve bu sözleşmeyi geçersiz sayıyorsa (veya tersi geçerli sayıyorsa) size 7 gün içinde yazılı olarak beyan etmesi gerektiğini aksi taktirde sözleşmenin sizin tarafınızdan ..... (her ne talep ettiyseniz tersi) sayılacağını ihtar edebilirsiniz. Böylece yarın öbürgün resmi bir işlem yapılırsa, evsahibiniz bu sözleşmeyi mi esas alacak, yoksa imza inkarında mı bulunacak endişeniz olmaz, önünüzü görürsünüz. Ve hangi durum söz konusu olduysa kira ödemelerinizi vs. de ona göre yapabilirsiniz. Örneğin ihtarınızda cevap verilmezse sözleşmeye itirazı olmadığını kabul edeceğinizi bildirdiyseniz, cevap vermezse, sözleşmeye göre kira ödemesini yaparsınız. Bu ihtardan sonra evsahibinizin artık yan çizme ihtimali de kalmaz.

Bu arada iki önemli not:
1- İleride hukuki bir işlem yapılması gerekirse, evsahibiniz "aklı varsa" bu sözleşmedeki imzayı inkar etmeyecek ve sözleşmeye göre işlem yapacaktır. Sözlü kira akdi her durumda evsahibinin SON DERECE aleyhinedir ve o da bu durumu ilk yapacağı işlemde acı şekilde öğrenip, bilahare sözleşmeye dayanmaya karar verecektir.
2- Sözleşmenizde muacceliyet şartı varsa, kiranızı ilk 3 gün içinde MUTLAKA ödemenizi öneririm, aksi takdirde 4. gün size bir icra takibi yapar ve yıl sonuna kadar olan kirayı 30 gün içinde ödemenizi ister, ödenmezse İTM'de tahliye kararı alır ve İTM de (biliyorum artık "İcra Mahkemesi" oldu ama ben hala alışamadım) yazılı sözleşmeye karşı sizin sözlü beyanlarınızın hiçbirini dikkate almaz, en geç 2 celsede tahliye kararı verir. O yüzden altında imzanız olan muacelliyet şartlı bir sözleşmede ödeme tarihi konusunda evsahibi ile inatlaşmak -evden sıkılmadıysanız- ciddi olarak kötü bir fikirdir.