Mesajı Okuyun
Old 25-11-2010, 18:08   #4
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Kamaz
Forumda benzer bir çok konu olmasına rağmen soracağım konuya ilişkin bir açıklama ve Yargıtay Kararı olmaması nedeni ile sormak gereği hissettim.Yargıtay Kararı ve bilgisini sunacak meslektaşlara teşekkür ederim.

Reklamcılık işi ile uğraşmakta olan Ahmet,keşidecisi olduğu 3 adet çek yaprağına kardeşi Mehmetin imzasını benzeterek imza atıyor ve doğmuş bir borçtan dolayı sürekli ticaret yaptığı alacaklı Ayşe'ye elden teslim ediyor.Vadesi geldiğinde keşideci Ahmete karşı icra takibi başlatması sonucu Ahmet imzaya ve borca herhangi bir itiraz sunmadan borcu ödeyeceğini içeren bir mal beyanı sunuyor.Ancak icra takibinden alacağını karşılayamayan ve Ahmet'ten alacağını tahsil edemeyen Ayşe çek üzerindeki imzaların kardeş Mehmet'e ait olduğu düşüncesi ile suç duyurusunda bulunuyor ve neticesinde Ağır Ceza Mahkemesinde Evrakta Sahtecilik ve Dolandırıcılık isnadı ile kamu davası açılıyor.Açılan bu davada imzanın kardeş Mehmete ait olmadığı tespit ediliyor ve keşidecinin duruşmaya hiç gelmemesi neticesinde resmi kurumdan gelen medar-ı tatbik imzalar neticesinde imzaların keşideci Ahmet'e ait olup olmadığı tespit edilemediği ortaya çıkıyor.Sorum şu ki imzaya ve borca itiraz etmeyen;ancak imzası da kendisine ait çıkmayan Ahmet dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlarından hüküm giyer mi?

Değerli meslektaşım, öncelikle Ahmet'in ağır ceza mahkemesinde görülen davanın duruşmalarına "hiç gelmemesi" usulen olanaklı değildir. Mahkemenin sanığın hem sorgusunu yapması hem de yeterli imza örneklerini alması gerekir. Ayrıca, bu çekler hakkında, karşılıksız çek şikayeti yapılmış mı, dava açılmış mı, çeklerin ibrazında, arka yüzlerine şerh edilen kaşe ve ibarenin mahiyetinden bahsetmemişsiniz; bunlar da önemlidir. Belirttiğiniz yöndeki bilirkişi raporunu yeterli görmeyerek, başka bir kurumdan (Adli Tıp/Polis Kriminal) rapor alınmasını talep ediniz. Raporda, sanığın istiktap imzaları da değerlendirilsin. Hüküm giyme meselesine gelince; dosya ve delil durumunu bilmediğimden görüşlerim fikir vermek amaçlıdır. 1) Bahsettiğim şekilde gelecek yeni raporun mahiyeti önemlidir. 2) Her halükarda hamilin çekler sebebiyle maddi zarara uğraması mahkumiyet riski taşımaktadır. Bu hususta TCK.m.168'i inceleyiniz. 3) Resmi belgede sahtecilik açısından, maddi olay aktarımınızdan bu suça ilişkin unsurlar gerçekleşmiş olduğu önbakışla söylenebilir...

Siz savunmalarınızı somut dosyayı tetkiken; lehe/aleyhe delillere koşut olarak belirleyiniz. Kolay gelsin... Saygılarımla.