Mesajı Okuyun
Old 25-11-2010, 13:28   #3
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Aynur Doğan
Herkese iyi çalışmalar..
Taşınmazların satışı ile ilgili sorum olacaktı.Borçluya ait taşınmaz 2010 yılında, taşınmaza 2008 yılında takdir edilen kıymet ile satılıyor.Borçlunun satışa ilişkin hiçbir itirazı olmamış ve işlemler kesinleştikten sonra taşınmaz alıcı adına tescil edilmiştir.Fakat bu arada dosya satış dışında başka bir sebepden alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiş.

1)2008 yılındaki kıymet takdirine dayanarak yapılan bu işleme karşı başvurulabilecek bir yol mevcut mudur?

2)Ayrıca taşınmazın ,adına tescil edilen kişi tarafından 3. kişiye devrini önlemek için bu arada tedbiren bişeyler yapılabilir mi?

Sn. Doğan;

Öncelikle mesajınızdaki "dosya satış dışında başka bir sebepden alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiş" olarak geçen kısımda bahsettiğiniz dosya ne dosyasıdır?

Öte yandan, yapılan kıymet takdiri üzerinden iki yıl geçtikten sonra yapılan satışın salt bu nedenle sağlıksız olduğunu düşünülmemelidir. Yasa maddesi (İİK md. 128/A) "iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez" demektedir. Bundan, "iki yıl geçtikten sonra yeniden kıymet takdiri yapılmalıdır" anlamı çıkarılmamalıdır. Ancak (bence maalesef) Yargıtay bu anlamı çıkardığından bu hususu tek başına ihalenin feshi sebebi yapmaktadır.

Ayrıca; ihalenin feshi davası açılmamış ve tescil sağlanmış ise yapılabilecek tek şeyin yolsuz tescil nedeniyle tapu iptali davası açmak olduğunu düşünüyorum. İlgili Yargıtay kararları için:

http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=8017
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=8016

Bu kararlarda, ihalenin feshi davası açılıp da reddedilmiş olması hali esas alınsa da olayınız açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla...