Mesajı Okuyun
Old 23-11-2010, 18:26   #19
Av. Fatih KARACA

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Malik Eskişehirli
Merhaba.
Araçta Değer Kaybı İlişkin Dava, Zarara Neden Olan Aracın İşleteni ve/veya Sürücüsüne Karşı Açılabilir. Salt bu Nedenle Sigortacıya Husumet Yöneltilemez. Ayrıca, BK Heyeti Keşif Yapacağından, öncede Tespit yaptırılması da Anlamsız Olabilecektir. Kaldı ki, Değer Kayıp Oranı Hasarla Orantılı Kağıt Üzerinde Yaklaşık Belirlenebilecektir.
İyi Çalışmalar.

Sayın Eskişehirli,
  1. Araçtaki değer kaybı, zarara neden olan aracın işleteni ve sürücüsünün yanı sıra sigorta şirketinden de talep edilebilir. Adı geçenler, zarar görene karşı müteselsilen sorumludurlar . Müteselsil borçluluktaki iç ilişki, zarar göreni bağlamayacağından, bu durumda hepsine birden dava açılabileceği gibi sorumluların bir kısmına da dava açılabilir.
  2. Zarar gören araç sahibinin, dava süresince aracını hasarlı vaziyette bulundurmayacağını öngörerek, değer kaybının tespiti için bahsettiğiniz keşif ve bilirkişi incelemesi öne alınabilir. Bu halde, 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 369. maddesine dayanarak delil tespiti talep edilebilir.
  3. Araçtaki değer kaybı, keşif ve bilirkişi incelemesiyle belirlenebileceği gibi, araç onarıldıktan sonra kağıt üzerinde de belirlenebilir. Bu konuda hemfikiriz. Ancak, değer kaybı daima hasar bedeline göre sabit bir miktar olmayacaktır. Aracın marka, modelinin yanı sıra aracın hangi kısımlarının, nasıl bir onarım gördüğü değer kaybının belirlenmesinde etkendir. Tampon ve yahut da çamurluğu onarılmış bir araca göre, onarım maliyeti yaklaşık olmasına rağmen tavanı boyanmış bir araç, rayicinden çok daha fazla kaybedecektir.
İyi çalışmalar dilerim
Av. Fatih Karaca