Mesajı Okuyun
Old 22-11-2010, 22:37   #8
gökyüzü

 
Varsayılan

Ortak yere müdahalenin önlenmesi davasında, aleyhimize verilen bir kararın infazına itiraz etmemiştik. Görüşümüz, gayrımenkulün aynına ilişkin bir karar olmadığı yönündeydi.

Alıntı:
Yazan Av.Adnan Koray
KMK ve HUMK da özel hüküm yoksa; genel kurallar uygulanır. Kural şudur: İlamın infazı için kesinleşme aranmaz. İstisna ise kanunda gösterilmelidir.

Kat Mülkiyeti kanununda ya da HUMK da bu konuda bir hüküm yoksa kesinleşme aranmaz. Yani kanunda yok bu nedenle kesinleşme aranır demek yanlış olur. Çünkü bir istisna varsa o kanunda gösterilmelidir.

Tespitiniz doğrudur.
HUMK 443. madde istisnaları saymıştır. Aynı madde hükmüne göre " ... taşınmaz mala ve bununla ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez." Bu cümledeki istina KMK'dan doğan davaları da kapsayabilir. Benim söylemek istediğim budur.

Alıntı:
Kat Mülkiyeti Kanununa göre verilen kararlara ? HUMK.nun 443. maddesi gereğince gayrimenkule ve buna müteallik ayni haklara ilişkin nitelikte bulunmadığından icraya konabilmesi için kesinleşmesine gerek bulunmamaktadır.

Kararın, alıntıladığım bu bölümüne rağmen, Kat Mülkiyeti Kanununa göre verilen kararların tamamının, kesinleşmeden icraya konulacak kararlar olduğunu sanmıyorum.
Bu düşüncemi destekleyen bir karar bulabilirsem buraya aktaracağım