Mesajı Okuyun
Old 18-11-2010, 20:55   #3
S.Orhan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Gizem
Merhabalar,
Müvekkilim bir yıldan uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkum olan bir kişidir.Kendisine yıllar önce eşi vasi olarak atanmıştır.Ancak vasi görevini tam anlamıyla yerine getiremeyerek müvekkilimin işlerini takip edememektedir. Mevcut vasinin ve müvekkilimin rızası ile soyadı farklı bir aile dostları yeniden vasi olmak istemektedir. Vasinin azli için hangi mahkemeye dava açmamız gerekiyor ;sulh hukuk mu asliye hukuk mu? Müvekkil Isparta'da hükümlüdür biz davayı İstanbul'da açmak istiyoruz ;yetki konusu resen mahkemece araştırılır mı? Bilgi sahibi meslektaşlarımın cevaplarını acil bekliyorum...Şimdiden teşekkürler...


TÜRK MEDENİ KANUNU


C. GÖREVDEN ALINMA
I. SEBEPLERİ
Madde 483 - Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.
Vasinin görevini yapmakta yetersizliği sebebiyle vesayet altındaki kişinin menfaatleri tehlikeye düşerse, vesayet makamı kusuru olmasa bile vasiyi görevden alabilir.
II. USULÜ
1. İSTEK ÜZERİNE VEYA RESEN
Madde 484 - Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi veya her ilgili, vasinin görevden alınmasını isteyebilir.
Görevden alınmayı gerektiren sebebin varlığını başka bir yoldan öğrenen vesayet makamı, vasiyi resen görevden almakla yükümlüdür.
2. ARAŞTIRMA VE UYARI
Madde 485 - Vesayet makamı, ancak gerekli araştırmayı yaptıktan ve vasiyi dinledikten sonra onu görevden alabilir.
Vesayet makamı, ağır olmayan hallerde vasiye görevden alınacağı konusunda uyarıda bulunur.
3. GEÇİCİ ÖNLEMLER
Madde 486 - Gecikmesinde tehlike bulunan hallerde vesayet makamı, vasiye geçici olarak işten el çektirip bir kayyım atayabileceği gibi; gerekirse muhtemel zararı göz önünde bulundurarak vasinin mallarına ihtiyati haciz koyabilir ve tutuklanmasını da isteyebilir.


Görevden alma yetkisi vasi atamasını yapan mahkemeye(vesayet makamına) aittir.Tabi vesayet makamı yasal çerçevede değişmiş ise yetki yeni vesayet makamına aittir.
Saygılarımla.