Mesajı Okuyun
Old 12-11-2010, 17:25   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın Meslekdaşlarım
Hepinize kolay gelsin

Müvekkilim kendisine ait apartmanın en üst katında yüklük olarak inşa edilmiş ve tapuya kaydedilmemiş olan taşınmazı amcasının oğluna 450 tl karşılığında kiralıyor ve iyiniyet+akrabalık ilişkisi nedeniyle kira sözleşmesi yapılmıyor.İlk kira elden alınıyor amcak olayın devamında müvekkil ile kiracının babası arasında husumet çıktığı için,ayrıca kiralar ödenmediğinde noter aracılığıyla ihtar gönderiliyor.İhtara ihtarla itiraz eden kiracıya karşı icra takibi yapılıyor ancak icraya da itiraz ediyor,mahkemeden itirazın kaldırılması talep ediliyor ancak icra mahkemeleri dar yetkili mahkemeler olduğundan yazılı belge bulunmadığından talebi reddediyor.Bunun üzerine sulh hukuk mahkemesinde dava açtım.kiralananın tahliyesi ve ecri misil talebi ile.ilk duruşmada borçlu bu gayrimenkulü babasının kendisi için satın aldığını belirtti,hatta bu konuda yemin edebileceğini söyledi.
Ben de hakime;belgeleriyle bütün binanın müvekkile ait olduğunu,kiracının kötü niyetli olduğunu,taşınmazın tapuda kayıtlı olmadığından faydalandığını,ayrıca satın alındıysa ödeme yapıldığına dair herhangi bir banka dekontu veya elden ödeme yapıldıysa ilgili bir belge,veya tapu kaydı olmadığını.Ayrıca gayrimenkuller üzerinde hak iddia edebilmek için tapuda devir ve ödeme yapılmış olması gerektiğini ancak davalının bunlardan hiçbirisine sahip olmadığını,bu nedenle iddiasını ispatlayamadığını,dolayısıyla lehimizde kararın verilmesini belirttim.Ayrıca konu ile ilgili mevcut şekilde doğru konuşmayan kişinin kolayca yemin edebileceğini belirtmeme rağmen hakim yemin ettirdi ve anlamsızca bir şekilde görevsizlik kararı verip dosyayı asliye hukuk mahkemesine gönderdi.
Sanırım bizim talebimize karşı davalının mülkiyet hakkı talebi dolayısıyla ve taşınmazın değeri 9.000 tl üstü olduğundan görevsizlik kararı verdi.
Sizce asliye hukuk mahkemesinde nasıl bir yol izlememiz gerekiyor,zira kangren olmuş durumda
Şimdiden çok teşekkürler


Anladıklarım:

1- İlk icra takibinde, kiracı "kira sözleşmesini de inkar" etmiştir. O halde icra mahkemesinin kararı doğrudur.

2- Yukarıdaki tahminim doğru ise, sizin "müdahalenin önlenmesi ve ecrimisil" davası açmanız gerekirdi. Ama beyanınıza göre siz "kiralananın tahliyesi ve ecri misil talebi " ile dava açmışsınız. Davalı kiracılık iddiasında bulunmadığına göre görevli mahkeme dava değerine göre belirlenecektir. Dava değeri 9.000 TL olduğuna göre, davayı asliye hukuk mahkemesine açmalıydınız.

Sorularım:

1- Yemin, re’sen teklif edilen yemin miydi?
2- Cevabi ihtarnamede ve takibe itirazda davalının itirazları nelerdi?