Mesajı Okuyun
Old 12-11-2010, 12:39   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan prag
Sayın Hukukçular,
Fazlaya ilişkin haklarımızı saklı tutarak, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, genel tatil ücreti istemli bir iş davası açtık. Yargılama sürecinde düzenlenen bilirkişi raporunda, yukarıda belirttiğim alacaklarımız için brüt ve net değerler belirlendi. Bu değerler dava dilekçesiyle talep ettiğim değerlerden daha fazla miktardadır. Aklıma takılan noktalar şunlar:
1- Belirtilen fazlalık oranında davayı ıslah mı etmeliyim yoksa ek dava mı açmalıyım? ( Araştırmalarım sonucunda somut bir gerekçeye ulaşamasam da kıdemli bir hukukçu meslektaşım davanın ıslah edilmesi durumunda davanın başında yatırılan harcın geçersiz olduğunu tümüyle yeniden harç ödemek zorunda olduğumu söyledi. Bu nedenle bu soruyu soruyorum.)
2- İkinci sorum ise davayı ıslah ederken veya ek dava açarken bilirkişi raporunda belirtilen brüt değerleri mi yoksa net değerlerimi esas almalıyım?
Zaman ayırıp da cevaplayacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

Benden önceki cevaba katılıyorum.

1- Dava ıslah edlince, ilk yatırılan harcın geçersiz olması gibi bir durum sözkonusu değildir. Meslektaşımın belirttiği gibi, aradaki farkın harcını yatıracaksınız. Islah yapabileceğiniz gibi, mahkemenin vereceği duruşma günü aralığının uzun olması, gibi sebeplerle bu davayı sonlandırıp, ek dava da açabilirsiniz. 6 ay duruşma aralığı veren bir mahkemede ben aynen öyle yaptım. Ancak toplam işçilik alacağı olarak benden önceki meslektaşım 35.000 TL talep etmiş, bilirkişi raporunda ise 42.000 TL çıkmıştı. Eldeki davayı sonlandırıp, ek dava açmıştık.

2- Net rakamı talep edin. Ancak (Net) olarak belirtmeyi ihmal etmeyin. Fazla mesai konusundaki beyana ise, bir çekince ile katılırım. Fazla mesai alacağı "salt" tanık beyanlarıyla değil de, işyeri kayıtları ile belirlenmişse "hakkaniyet indirimine" gidilmemelidir.