Mesajı Okuyun
Old 09-11-2010, 01:54   #12
Canavar Avukat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan gülnihal çevik
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Tanımlar
Madde 3 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./3. md.)(*)
Bu Kanunun uygulamasında;
e) Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi,

demektedir.


Müvekkilim, bir bilgisayar mühendisinden, sözleşme ile yazılım satın almak istemiştir. Yazılımı internette ticari satış amaçlı kullanacaktır. Gitti gidiyor gibi.
Bu durumda, bu sözleşmenin iptali ve ödenen bedelin iadesi için açacağım davaya, tüketici mahkemesi değil, miktara göre sulh mahkemesi bakmakla görevlidir diye düşündüm. Çünkü müvekkilim, yazılımı ticari amaçlı kullanacaktır.




Hatalı mıyım?

ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. iyi çalışmalar.



Sayın meslektaşım sizi kendi kanaatimi açıklayarak yanıltmak istemem bu konuda; ancak yapılan sözleşmede bedeli karşılığında satın alınan mal ya da hizmetin ticari bir amaç için satın alındığı ve bu yönde kullanılacağına dair madde yoksa kanaatimce genel mahkemeler değil tüketici mahkemesi olmalıdır. Çünkü sözleşmeyle kararlaştırılan eylem, belli bir ücret karşılığında malın edinilmesidir. Bu malın nasıl ne şekilde kullanılacağı bundan sonra eğer ki aksi sözleşmede bir maddeyle hüküm altına alınmamışsa, malı satın alan müvekkilinizi bağlar. Zira sözleşme ile kararlaştırılan bedel karşılığında malı satın alırken müvekkiliniz bunu hangi amaçla nerede nasıl kullanacağı hususunu açıklığa kavuşturmamıştır, o sadece satıcıdan bedeli karşılığında bir mal satın almıştır. Pek tabii ticari bir amaç veya faaliyet için kullanabileceği gibi bunun aksi bir amaç için de kullanabilir. O nedenle sözleşme hükümleri dayanak alınarak bu çerçevede bir değerlendirme yapılır ise ve bu sözleşmenin iptali ile ücretin iadesi talep edilecekse kanaatimce tüketici mahkemesi görevli olmalıdır.