Mesajı Okuyun
Old 08-11-2010, 22:50   #4
Av.Anıl Göksel

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım ;

Öncelikle belirtmek isterim ki haczin sonunda (veya başında) ufak (veya büyük) bir karışıklık olması söz konusu olamaz. Herşey nizami olarak yapılmalıdır. Böyle olmazsa da 'memur muamelesini şikayet ve işlemin iptali' talepli davanızı açar , kazanırsınız ( her ne kadar başvurduğunuz İcra Hakimi farklı görüş bildirmiş olsa da benim hukuk anlayışım bunu söylemektedir).

Olayınıza gelince ; söz konusu 'muhafaza' işlemi sırasında haciz mahallinde borçlu taraf olarak haciz/muhafaza konusu malları teslim etmişsiniz. Bundan sonra mahcuz mallar borçlu tarafın uhdesinden çıkmıştır ve yediemine teslim edilmek üzere alacaklı tarafın sağladığı vasıta ile nakledilir. Yani haciz mahallindeki işlem sona erdiğinde sizin mallar üzerindeki sorumluluğunuz bitmiştir. Haciz mahallinde yapılan eşya sayımı ile yediemine teslim sırasındaki eşya sayımı arasında fark var ise (ki bu durum tutanakla da sabittir demişsiniz) sorumluluk borçlu tarafta değildir.

Tespit davası açmakta ısrarcı görünmenize rağmen bu davanın faydalı olacağını zannetmiyorum. Zaten hangi malların haczedildiği ve muhafaza altına alındığı tutanakta belirtilmiştir. Yani durumu ortaya koyan resmi bir belge mevcuttur. Bunun yerine Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat edip söz konusu haciz işleminden sonra malların bir kısmının yediemine teslim edilmek üzere nakledilirken ortadan kaybolduğunu , sizin de bu malların çalınmış olduklarından şüphelendiğinizi belirterek suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte , eğer ki mahcuz malların satışı yoluna gidilir ve dosya bu şekilde infaz olur ise , borca yeter miktardan daha fazla mal haczedilmiş/muhafaza altına alınmış olduğu için zarara uğramanız söz konusu olacaktır. Bu zararı tazmin etmek için de dava açmak yoluna gidebilirsiniz.

İlk mesajnızdaki sorularınıza gelince ;
1) Bağlar.
2) Dava açabilseniz bile bir faydası olacağını düşünmüyorum.
3) Tutanakta belirtilmeyen , yani resmi olarak icra kanalı ile muhafaza altına alınmamış mallar ; zorla alınmış/çalınmış sayılacaktır. Suçtur. Tabi ki geri alabilirsiniz.
4) İcra Hukuku anlamında memuru (daha doğrusu memur muamelesini) şikayet edecekseniz bununla birlikte işlemin iptalini de talep ediniz. Ceza Hukuku kapsamında şikayetten bahsediyorsanız , pek tabi ki deneyebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.