Mesajı Okuyun
Old 29-10-2010, 17:56   #2
Av. Nevzat Yağız

 
Varsayılan

Selam iyi çalışmalar.
Hisseli bir gayrimenkuldeki hissedarlardan birinin borcundan dolayı onun hissesine haciz konulmasına engel olmadığı gibi, bildiğiniz üzere bu hissenin tek başına satışının talep edilmesine ve satışının yapılmasına bir engel yoktur, yani bu hisseye haciz koymuş alacaklının bu satışı yapabilmesi için İcra mahkemesinden yetki almasına gerek yoktur. Ancak iştirak halinde mülkiyete tabi bir gayrimenkul hissesinin haczi durumunda onun müşterek mülkiyet çevrilerek satışının yapılabilmesi için yetki alınması durumu olar ve yine hisse üzerinde haciz varken bu gayrimenkul hakkında açılacak izale-i şuyu davasında borçlunun hissesi için kayyım tayini gerekebilecektir.
Siz, gayrimenkule haciz konulduğunu söylüyorsunuz, yani tüm hissedarların borcundan dolayı tamamına mı haciz kondu, yoksa hissedarlardan birinin borcundan dolayı sadece onun hissesine mi haciz konuldu ve borçlu sizin müvekkil olan kişi mi?
Fakat her durumda, haciz koymuş olan taraf 2 yıllık satış isteme süresi dolmadan satış talep edip satış avansınıda yatırmış olduğundan haciz devam etmektedir.
Bu nedenle ( her ne kaar izale -i şuyu davası devam ederken borçlunun hissesine neden kayyım tayin edilmedi, belki de haciz olduğu gözden kaçtı bilemiyorum ve bunun sonuca etkiside olmayacağından ) izalei şuyu sonucu elde edilen satış bedelinden, borçlu hissedarın hissesine düşen paranın borca yeter kısmı icra dosyasına yatırılacaktır diye düşünüyorum.