Mesajı Okuyun
Old 28-10-2010, 08:15   #2
m_argun

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/8337
K. 2003/9691
T. 1.12.2003
• HİZMET TESPİT DAVASI ( Köy Tüzel Kişiliğine Ait İşyeri/Niteliği İtibariyle Kamu İşyeri Sayıldığı - Çalışmaların Yazılı Kanıta Dayanmasının Asıl Olduğu Bilgi Bulunmuyor İse Köy Muhtarı ve Azaları Dinlenerek Sonuca Gidileceği )
• KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNE AİT İŞYERİ ( Niteliği İtibariyle Kamu İşyeri Sayıldığı - Çalışmaların Yazılı Kanıta Dayanmasının Asıl Olduğu Bilgi Bulunmuyor İse Köy Muhtarı ve Azaları Dinlenerek Sonuca Gidileceği - Hizmet Tespit Davası )
• ÇALIŞMANIN YAZILI KANITA DAYANMASININ ASIL OLDUĞU ( Bilgi Bulunmuyor İse Köy Muhtarı ve Azaları Dinlenerek Sonuca Gidileceği - Hizmet Tespit Davası/Köy Tüzel Kişiliğine Ait İşyeri )
• İŞYERİ ( Köy Tüzel Kişiliğine Ait/Niteliği İtibariyle Kamu İşyeri Sayıldığı - Çalışmaların Yazılı Kanıta Dayanmasının Asıl Olduğu Bilgi Bulunmuyor İse Köy Muhtarı ve Azaları Dinlenerek Sonuca Gidileceği/Hizmet Tespit Davası )
506/m.6,79/10
ÖZET : Davacı murisinin sigortalı olarak geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir. Hizmetin geçtiği köy tüzel kişiliğine ait işyeri niteliği itibariyle bir kamu işyeri sayıldığından, bu tür işyerlerinde çalışmaların yazılı kanıta dayanması asıldır. Köy karar defteri, gelir-gider defteri, köy masraf senetleri incelenmeli, çalışma ile ilgili bilgi bulunmuyor ise, köy muhtarı ve azaları dinlenerek sonuca gidilmelidir.

DAVA : Davacı murisinin davalılardan işverene ait işyerinde 1982 - 3.12.1998 tarihleri arasında devamlı ve sigortalı olarak geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.

Hükmün taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalı Kurum'un 2.4.1989 - 31.10.1998 tarihleri arasında hizmet tespitine yönelik temyiz itirazlarının reddine,

2- Davalı SSK'nun 2.4.1983 -1.4.1989 tarihleri arasındaki döneme ilişkin temyiz itirazlarına gelince; hizmetin geçtiği Köy Tüzel Kişiliğine ait işyeri niteliği itibariyle bir kamu işyeri sayılır. Bu tür işyerlerinde çalışmaların yazılı belgelere dayanması asıldır. Davacının 2.4.1989 tarihinden itibaren köy masraf senetleri ile ücret aldığı ve böylece hizmet akdi ile çalıştığı anlaşılmıştır. Ancak davacının bu tarihten önceki dönemde de çalışıp çalışmadığı etraflıca ve yöntemince araştırılmamıştır.

Bu durumda mahkemece yapılacak iş 2.4.1983 -1.4.1989 dönemi ile ilgili olarak köy karar defteri, gelir-gider defteri, köy masraf senetleri getirtilip incelenmeli bu belgelerde çalışma ile ilgili bilgi bulunmuyor ise bunun nedeni köy muhtar ve azaları dinlenerek saptanmalı ve tüm deliller hep birlikte değerlendirilerek sonuca gidilmelidir. Yazılı şekilde eksik araştırma ve inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

O halde, davalı Kurum'un bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle ( BOZULMASINA ), 1.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.

yarx