Mesajı Okuyun
Old 27-10-2010, 18:09   #5
Av.Kaan

 
Varsayılan

Alıntı:
arsa sahibinden aldığı evde çıkan eksiklikler;

Ev arsa sahibinden alınmışsa yüklenicinin sorumluluğuna nasıl gidilebilir? Alıcı ile yüklenici arasında herhangi bir hukuki ilişki var mı?

Yüklenici ile alıcı arasında herhangi bir sözleşme/ilişki olmadığına göre direkt olarak yüklenciye dava açamayız. Dava husumetten reddolur, olmalıdır.

Dava hakkı arsa sahibinde. Alıcının dava açabilmesi için tek yol aşağıdaki içtihatta yazılı...

Alıntı:

Davalı kooperatif ile dava dışı arsa sahipleri arasında imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca yapılacak olan inşaatlardan arsa sahiplerine düşen bir bölümü satın alan davacı, inşaatın tamamlanmadığını ileri sürerek eksik işler bedelini talep ve dava etmiş, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.Davalı cevabında, davacı ile akdî ilişkisinin bulunmadığını savunmuştur. Gerçekten de, taraflar arasında inşaat yapımı konusunda imzalanmış sözleşme veya sözlü bir anlaşmanın varlığı davacı tarafından kanıtlanmamıştır. Davacının dava dışı arsa sahibinden bağımsız bölüm satın alması ve tapudan kendisine bu bölümün arsa payının devredilmesi, arsa sahipleri ile davalı arasında imzalanan sözleşmedeki hakların kendisine temliki sonucunu doğurmaz. Öte yandan, davacı sözleşmeden doğan hakların kendisine temlik edildiğine dair yazılı bir belge de sunmamıştır. Bu nedenle mahkemece, böyle bir belge varsa sunması için davacıya mehil verilmesi, belgenin ibrazı halinde davanın esasının çözümlenmesi, belge sunulamaması halinde ise dava hakkı arsa sahiplerine ait olacağından husumet yönünden davanın reddine karar verilmelidir. - 15. HD 2006/5546 E.

Alıntı:

Sözleşme gereği davacı arsa sahiplerine isabet eden bağımsız bölümler 14 daire 1 dükkandan ibarettir. Davacılar kendilerine ait bu bağımsız bölümlerden 6 adedini dava tarihinden önce 3. kişilere tapuda devrettiklerinden mahkemece dava tarihindeki mülkiyet durumu gözetilerek satılan 6 adet daire yönünden eksik ve kusurlu işler bedeline ilişkin davacılar talebi reddedilmiş ise de, davacılar bu bağımsız bölümleri eksik ve kusurlu işlerin varlığı nedeniyle daha düşük bedelle elden çıkarmış olacaklarından satılan bu bağımsız bölümler yönünden de eksik ve kusurlu işler bedeline hükmedilmesi gerekirken, dava tarihindeki mülkiyet durumu esas alınarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamış - 15.HD. 2006/1639

Olayda tüketici hukuku geçerli değildir, arsa sahibinden alındığından ...
Zamanaşımı, arsa sahibi ile tüketici arasındaki zamanaşımına göre belirlenir.