Mesajı Okuyun
Old 22-10-2010, 14:11   #2
Admin

 
Varsayılan

Kiralayan tarafıysanız:

Kira bedelinin 2000-TL olduğu iddiasını -kiracı kabul etmediği taktirde- kiralayan yazılı belge ile ispatlamak zorundadır. (Elbette altında sadece kendi imzası olan, kiracının imzası olmayan bir belgenin bu nitelikte olmadığını söylemeye gerek yok).

Taraflar arasında "dışardan gözüken" kira miktarı 500-TL'dir ve kiracı aksini ikrar etmediği takdirde ev sahibini bunun üzerinde bir kira alamaz. Kaldı ki malsahibinin maliyeye beyanı da bu şekilde olduğundan aksini savunmak hiç mümkün değil ve kazayla aksini kiracıya kabul ettirseniz bile vergi kaçakçılığı suçunun muhatabı olabileceğinizi dikkate almak gerek.

Bu olaydan kiralayanın çıkartacağı ders 2 kuruş düşük vergi ödemek için böyle kanuna karşı hile yollara başvurmaması gerektiği, aksi takdirde kötüniyetli bir kiracıdan gerçek kirayı tahsil etmesinin imkansız olduğudur.

Kiracı tarafıysanız:

X kağıdığında ne yazdığı, sizin maliyeye ne ödediğiniz, evsahibinin ne talep ettiğinin önemi yok, kendinize sormanız gereken soru: Siz burayı gerçekte kaça kiraladınız ve evsahibi ile hangi miktarda el sıkıştınız. O miktar ne kadarsa, ödemeniz gereken kira budur. Kiralayanın ne istediğini dikkate almayın, sizin ne söz verdiğinizi dikkate alın ve bu miktar kiranızı bankaya ödeyin. Ayrıca vergi kaçakçılığı ile muhatap olmamak için de vergi dairesine de ödediğiniz doğru miktar üzerinden bildirim yapın.