Mesajı Okuyun
Old 22-10-2010, 13:46   #1
msahinparlak

 
Varsayılan maliyeye düşük gösterilen kira - yazılı sözleşme olmaması

Kira sözlşemesi

1- Kira sözleşmesi mal sahibi ile kiracı arasında 2000 TL olarak yapılmıştır
2- Mal sahibi kiracılara bir yazı tebliğ etmiştir, kiraların bankadan yatırılmasını istemiş ve bu belgeyi de imzalamıştır.
3- Kiracı bir kontrat hazırlamış ve 2009 yılından beri kirayı bankaya 500 TL olarak yatırmıştır. Bu kontratta mal sahibinin imzası bulunmamaktadır.
4- Kiracı Stopaj vergisinin aylık 500 TL üzerinden yani bankaya yatırdığı miktar üzerinden göstermektedir. Mal sahibi de gelir vergisini 500 TL bedel üzerinden göstermektedir.
5- Kiracı ile mal sahibi arasında resmiyete dökülen ve vergi dairelerine bildirilen aynı zamanda bankaya yatırılan miktar 500 TL dir.
6- Başka da aralarında hiçbir yazılı makbuz vesaire belge bulunmamaktadır.
7- Kiracı ile mal sahibi arasında 2 yıl sonra 2010 yılında ihtilaf çıkmış ve mal sahibi kiranın 2000 Tl olduğunu ve ödenmediğini söyleyerek icra takibi başlatmış ve yapılan itiraz üzerine itirazın kaldırılması için İcra mahkemesine dava açmıştır.
8- Bu halde mahkeme’nin vereceği karar ne olabilir?
9- Kira sözleşmelerinin yazılı şekle tabi olmaması ve süregelen ilişkide bankaya 500 TL yatırılmış olması, mal sahibinin de kiraların sadece bankaya yatırılması konusunda yazılı belge vermiş olması, her iki tarafın da vergi dairesine bedel olarak 500 TL yatırıyor olması halinde İcra mahkemesi kiracı ile mal sahibi arasında yapılmış olan ve 2000 TL olarak aktedilen yazılı sözleşmenin esas alınamayacağına dair bir karar verebilir mi?
10- Bu halde kiracıya önerebileceğimiz bir hukuki yol var mıdır?
11- Bu konuda elinde kiracı lehine emsal karar, Yargıtay kararı olan var mı lütfen görüş ve önerilerinizi bekliyorum.