Mesajı Okuyun
Old 14-10-2010, 14:11   #22
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
HUMK m.409/1: "Oturuma çağrılmış olan tarafların hiçbiri gelmediği veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dava yenileninceye kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir..."


Saygılar...

"Oturuma çağrılmış olan" kısmını niye gözümüze soktuğunuzu anlayamadım. Taraflar oturuma çağrılmışlar, ancak davalıya tebligat yapılamamış. kendisine tebligat yapılmış olan davacı ise duruşmaya katılmış ve beyanda bulunmuştur. Eğer iki tarafa da tebligat yapılamamış olsaydı, o zaman büyüttüğünüz kısmın anlamı olabilirdi.

Maddenin konumuzu ilgilerinden kısmı ise, VEYAdan sonraki kısmıdır. Oturuma gelen, davayı atiye terk ettiğini beyan etmiştir.

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sonradan eklenen not:
Çünkü HUMK m.73: "Kanunun gösterdiği istisnalar haricinde hakim her iki tarafı istima veyahut iddia ve müdafaalarını beyan etmeleri için kanuni şekillere tevfikan davet etmedikçe hükmünü veremez."

Bu maddenin forum konusuyla ve benim yazdıklarımla ne alakası var, anlayamadım. Madde taraf teşkili sağlanmadan "hüküm" verilemeyeceğini düzenlemektedir. Yani davalının savunma hakkı kısıtlanarak, aleyhinde hüküm kurulamayacaktır. Maddenin konuyla uzaktan yakından alakası yoktur. Aslında konunun B.K.na kaymaması teselli verici olmuştur.