Mesajı Okuyun
Old 11-10-2010, 11:16   #12
laborlawyer

 
Varsayılan

Bence bu iş hayatında sıklıkla yapılmakta olan bir uygulama olup; işten çıkarıldıklarında işe iade davası açmadıkları için tekrar işe girip daha düşük bir ücretle çalışmayı kabul eden işçiler açısından izlenilecek başka bir yol yok gibime geliyor ama yanılıyorsam lütfen hangi madde hükmünden veya hangi kural gereği ne davası açılabilir bana da tavsiye de bulunun? Yani işçi madem haksız veya geçersiz fesihle işten çıkarıldığına inanıyordu; bence o zaman işe iade davası açmak suretiyle hakkını fazlasıyla alabilirdi. Bu konuda yukarıdaki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında ücretlerin iblağ edileceğine ilişkin daha sonradan sendika ile yapılmış bir protokol olduğundan bahsediliyor ve karar kısmında da, bu protokol dayanak olarak kabul ediliyor:

"Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, mahkeme kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle işyerinde toplu iş sözleşmesinin uygulanmakta olması ve ayrıca protokolde kararlaştırılmasına karşın emsal işçi ücretinin davacıya tatbik edilmediğinin anlaşılmış olması karşısında yerel mahkemenin direnme kararı isabetli bulunmaktadır. "

İşe iade davasının süresi geçmiş, işçiler tekrar işe girmiş, daha düşük ücreti kabul etmişler, işverenin ücretleri artırmak gibi bir vaadi imzaladığı bir protokol yok (emsal işçi konusu TİS hükümleri gereğince var mı bilmiyorum, oradaki düzenlemeyi ayrık tutarak varsayımda bulunuyorum).

Bence burada sayın adli tıp'ın belirttiği gibi işten ayrıldıkları zaman hizmet süreleri birleştirilir ve yapılan ödemeler avans olarak kabul edilir ama şu anki ücretlerini kendileri yeni bir sözleşme ile kabul etmişler. Burada düşük ücrete ilişkin açılacak bir dava var da ben bilmiyorsam, ki bu mümkündür, benim de öğrenmeme vesile olursanız çok sevinirim.

Saygılarımla,