Mesajı Okuyun
Old 08-10-2010, 15:06   #10
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan defensor pacis
Sayın Adli Tıp

İşten çıkarılan işçiler o dönemde 1000liranın üstünde maaş almaktalardı; ancak çıktı-girdi nedeniyle şu an asgari ücretle çalışmaktadırlar.Tek geçim kaynağı bu maaş olan işçiler maddi yönden zor bir durumda bırakılmışlardır.


Sayın defensor pacis;

Bahsettiğiniz uygulama, bahsetiğiniz 400 işçi için bir defaya mahsus mu yapılmış, yoksa her sene mi yapılmaktadır? Bir defaya mahsus yapılmışsa, ne zaman yapılmıştır? Ayırca işyerinde TİS uygulanmakta mıdır?

Yargıtay 9HD; ücretinin düşürülmesine uzun süre sessiz kalan işçinin artık buna zımnen rıza gösterdiğini belirtiyor:

Alıntı:

Davacının protokol tarihinden sonra ücretlerinin emsal işçi ücret düzeyine çıkarılmamasına rağmen fesih tarihi 2.7.2002 tarihine kadar bir uyuşmazlık çıkarmadan düşük ücret alması işyeri koşulu haline gelmiş bulunmaktadır. Emeklilik suretiyle işyerinden ayrılan ve ibraname imzalayan davacının yaklaşık yedi yıllık bir süre sonra fark ücret talebine dayalı kıdem tazminatı farkı talep etmesi iyiniyet kurallarıyla bağdaşmaz. Mahkemece kıdem tazminat farkına ilişkin talebin reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.

Ama HGK, olmaz öyle diyor;
Alıntı:


Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, mahkeme kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle işyerinde toplu iş sözleşmesinin uygulanmakta olması ve ayrıca protokolde kararlaştırılmasına karşın emsal işçi ücretinin davacıya tatbik edilmediğinin anlaşılmış olması karşısında yerel mahkemenin direnme kararı isabetli bulunmaktadır. T: 26/9/07 E: 2007/9-589

Saygılar,