Mesajı Okuyun
Old 05-10-2010, 15:45   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan emran
Değerli Meslektaşlarım, sözleşmeyle tüm işletme hakkını başka bir şirkete devreden müvekkil şirket hakkında bir işçinin ölümü nedeniyle taksirle ölüme neden olmak suçundan dava açıldı. Ancak sözleşmeyle meydana gelecek tüm kazalardan taşeron firmanın cezai ve hukuki olarak sorumlu olacağı hüküm altına alınmıştır. Bu durumda davanın taşeron firma hakkında açılması gerekmez mi? Bu konuda acil cevaplarınızı bekliyorum.

Sayın emran,
Müvekkiliniz ile diğer firma arasındaki ilişkiyi daha net ortaya koyabilirseniz daha isabetli cevap verebileceğimizi düşünüyorum. Bundan maada taraflar arasında alt işveren-asıl işveren durumu söz konusu ise iş güvenliği tedbirlerinin alınması konusunda her ikisi de mesul olacağından, bu firmalar arasındaki sözleşmedeki şart (tek başına), işçiyi değil, sözleşmenin taraflarını ilgilendirir.

Taşeron söyleminizden mütevellit değerlendirebilirsiniz:
4857 S.K. m.2: "...Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur..."

İnceleyebilirsiniz:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=40506

Saygılar...