Mesajı Okuyun
Old 05-10-2010, 15:14   #5
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan umutlaw
Sorun bir yabanci devletin Turkiyedeki elciligiyle ilgilidir, soz konusu diplomatik temsilci tum yerli calisanlarin paralarini ya elden yada baska baska finans kuruluslari araciligyla odemekte ve sosyal sigortalar kurumuna gercek maas bilgilerini aktarmamakla aylik prim ucretlerini gercek disi bildirmektedir. Arastirmamin sonucunda bu islemin yaklasik 20 yila askindir yapildigini gordum

Alıntı:
Yazan laborlawyer
Katkınız için teşekkürler ama ben bahsedilen kişilerin Türk vatandaşı olduğunu varsayarak anayasal bir hak olan Sosyal Güvenlik Hakkından mahrum kalamazlar diye düşünüyorum. Hatta sizin eklediğiniz anlaşma hükümlerine göre:

"2. Bu Maddenin 1.fikrasinda öngörülen bagisiklik, konsolosluk mensuplarinin özel hizmetinde bulunan özel personel mensuplarina da keza asagidaki sartlarla uygulanir.

a) Kabul eden Devlet vatandasi olmamalari ..."

Elbette bahsettiğiniz anlaşma bu tip kurumların da çoğu konuda dayanak noktasıdır ancak bu durumda geçerli olacağını sanmıyorum.

Sayin laborlawyer,
Viyana anlasmalari yabanci devlet temsilciliginde calisan kisilerle yabanci devlet elcilk veya konsolosluk personelinin yaninda calisan personel arasinda ayirim yapiyor benim görüsüme göre. Anlasmalarin metni tetkik edildiginde bunun nedenini anlamakta zorluk cekilmez bence.Sizin alintiladiginiz madde yeteri kadar acik bence. "konsolosluk mensuplarinin özel hizmetinde bulunan özel personel mensuplarina da keza asagidaki sartlarla uygulanir." ifadesi ile konsolosluk veya elcilik hizmetinde degil, konsoloslugun veya elciligin personeli yaninda calisanlari kast ediyor.

Bunun neden böyle oldugunu ve tarihi gecmisi aciklamaya calismak biraz zaman alir ama nedeni ve tarihi gecmisi anladiginizda, uygulamaya hak vermek zorunda kalirsiniz. Siz bir yabanci devletin konsolosluguna veya elciligine icra memuru vasitasiyla giremediginiz gibi, yabanci bir devlet nezdindeki Türk temsilciliklerine de kimse giremez.

Benim görüsüme göre bir Faransiz, bir Alman, bir Libya"li veya Suriye vatandasi yaninda calistigi bu ülkelerdeki Türk temsilciligininin elemanidir ve bu sifati ile Türk Sosyal sigortasina baglidir. Konsolosun, Elcinin veya diger bir temsilcilik mensubunun yaninda özel olarak calisan kimseler icin durum degisiktir.48.ci maddenin 2. firkasindaki düzenlemeden bu degisik durumun anlasilmasi gerektigini düsünüyorum.

Alıntı:
Yazan laborlawyer
Katkınız için teşekkürler ama ben bahsedilen kişilerin Türk vatandaşı olduğunu varsayarak anayasal bir hak olan Sosyal Güvenlik Hakkından mahrum kalamazlar diye düşünüyorum.
Türk Sosyal Sigorta uygulamasinin disinda olmak veya bu sisteme bagli olmamak, bunun yerine baska bir sisteme bagli olmak, sosyal güvenlik hakkindan mahrum kalmak anlamina mi geliyor sizce?

Alıntı:
Yazan laborlawyer
Elbette bahsettiğiniz anlaşma bu tip kurumların da çoğu konuda dayanak noktasıdır ancak bu durumda geçerli olacağını sanmıyorum.
Hangi tip kurumlari, hangi durumu ve neyin gecerli olamiyacagini sanmadiginizi biraz aciklarsaniz memnun olurum.

Not: Önemli olan kimin hangi sifatla is sözlesmesini imzaladigi.
Saygilarimla