Mesajı Okuyun
Old 04-10-2010, 16:22   #2
laborlawyer

 
Varsayılan Sigorta sorunsalı

Değerli Meslektaşım,

Aslında ben kendim de, bir avukat olarak uluslararası bir kurumun Türkiye misyonunda 3 yıl kadar sigortasız olarak çalıştım fakat o kurum sağlık giderlerini ödemekteydi ve her ay maaştan belirli bir kesinti “pension fund” denilen emeklilik fonuna yapılmaktaydı. Ayrıldıktan sonra bu kesintilerin karşılığı bana nakit olarak ödendi ancak bilindiği üzere parayı almış olmak benim sosyal sigorta sistemi içinde kaybolan yıllarımı karşılamadı. Ben de önümüzdeki günlerde bir hizmet tespiti davası açmayı düşünüyorum. Ancak bu davada mütekabiliyet esasına göre yapılmış bir ikili anlaşmanın ve dolayısıyla bir muafiyetin var olup olmaması önem arz ediyor diye düşünüyorum ki sanırım bu durum sizin için de geçerli. Ancak kanımca bu muafiyet ilgili elçiliğe tanınmış olsa bile; bu durum Yargıtay kararlarında da temel hak/insan hakkı olarak geçen sosyal sigorta hakkından çalışanları mahrum bırakmamalı ve böyle bir davanın sonucunda en azından kanunda tahdidi olarak sayılmış olan hizmet borçlanması şartlarına ek olarak hizmet borçlanmasına olanak tanımalı. Zira her ne kadar parayı kendi cebinizden ödemek isteseniz bile avukatlık stajı askerli süresi ve yurt dışında çalışılarak geçirilen süreler gibi belirli birkaç hal dışında bu mümkün değil diye biliyorum.

Benim bildiğim SSK tebliğlerinde sigortalı bildirme zorunluluğunun istisnalarından biri de bir yabancı sigorta sistemince sigortalı olan şahıslar için. Acaba sizin müvekkilleriniz için de aynı durum söz konusu olabilir mi?

Bence belirttiğiniz gibi farklı beyan durumu varsa zaten böyle bir durum da söz konusu değil. 170 SSK ihbar hattını arayıp durumu bildirip sonuç alamadıysanız, alındı kaydıyla bir yazılı ihbarda bulunup sonra bunu da dava dilekçenizin eklerine koyarak sosyal sigortalar kurumunu da kural olarak hasım göstererek bir hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Ben de bunları yapmayı düşünüyorum ama başka bir işte çalıştığım için bir türlü vaktim olmadı. Bu ilginç konuda diğer meslektaşlarımızdan gelecek katkıları da hem sizin durumunuz hem kendi durumum açısından merak ediyorum.

Saygılarımla,