Mesajı Okuyun
Old 04-10-2010, 12:01   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
Merhabalar;

Kız kardeşimin 6 yaşında bir oğlu var ve kendisi de çalışmıyor.Yıllarca çocuğuna baktı ve şimdi kocası "mutsuz" olduğu gerekçesiyle boşanma davası açacakmış.

Ben eşimle beraber kiradayım ve zor geçiniyorum ,
Annem'in taksitleri bitmemiş banka ipotekli 1 evi var ve o evde de abim ve abimin eşiyle(geliniyle) beraber kalıyorlar.Annem, abim ve gelinimiz çalışıyor.Kız kardeşim boşandığında annemlerle de kalır benim evimde de kalır.Yeğenimizi de büyütebilir bir şekilde.

1-Kız kardeşimin çocuğunun velayeti kime verilir?(kız kardeşim işsiz ve herhangi bir mesleğide yok)
2-Nafaka alabilir mi? Ve ne kadar alabilir?
3-Bunun dışında herhangi bir tazminat alabilir mi?
3-Tazminat süreci mahkemelerce ne kadar sürede karar bağlanır?
4-Bunların dışında mağdur olmamamız için neler yapmalıyız (kız kardeşimin kocasının işi iyi ve iyi maaş alıyor.Maddi durumu iyi)

Bilgi verirseniz sevinirim.

Teşekkürler..

1- 6 yaşındaki çocuğun velayetinin kime verileceğini (bu kadar bilgiyle) söylemek zordur. Ancak genel bilgi verilebilir. Velayet hakkı düzenlenirken öncelikle çocuğun üstün yararı gözetilecektir. Annenin işsiz olması velayetin kendisine bırakılmaması için başlı başına bir neden değildir.

2- Velayet anneye bırakılırsa tabii ki çocuk için iştirak nafakası kendisi içinse yoksulluk nafakası alacaktır. Miktarlar konusunda da öngörüde bulunmak mümkün değildir.

3- Nafaka dışında şartları varsa maddi ve manevi tazminat istenebilir.

4- Tazminat demişsiniz ama boşanmanın eki niteliğinde olduğu için, boşanma davasının kesinleşmesi ile icra takibine konu edilecektir. Dava süresi konusunda da kesin bir süre vermek mümkün değildir. Davanın açıldığı mahkemenin iş yüküne göre, toplanacak delillerin çokluğuna ve nerede olduğuna bağlı olarak süre değişecektir. Normal koşullarda dava süreci 1 yıl, temyiz edilmesi halinde 3-4 yıl sürebilir.

5- Bunların dışında haklarınızı söylebilmek için evlilik tarihini, tarafların mali durumunu, edinilmiş taşınmaz olup olmadığını vs. bilmek gerekir.

Bir avukattan profesyonel destek alırsanız, tüm hakların neler olduğunu ve diğer olasılıkları da öğrenip; hak kaybına uğramamış olursunuz.