Mesajı Okuyun
Old 30-09-2010, 11:18   #7
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Avukaat
Sayın Mehmet Saim Bey,
Prof.Dr.Baki Kuru olayı şöyle açıklamıştır:
alıcıdan önce en yüksek pey süren kişi, taşınmazı satın almaya razı olmazsa -veya üç günlük süreyi cevapsız bırakırsa- taşınmaz icra dairesi tarafından hemen arttırmaya çıkartılır.Taşınmaz hemen arttırmaya çıkartılmazsa artık iik m133 hükmü uygulanmaz ve satış iik m123 vd. hükümleri gereğince yeniden yapılır. fakat yeniden yapılan satış sonunda ilk alıcı m133,II'deki sorumluluktan kurtulur.

eğer takiben yapılan satışta da alıcı çıkmaz ise,

yedi günlük (ikinci-tamamlayıcı) ihale, talip çıkmaması nedeniyle veya ihale için yeterli bedel teklif edilmemesi yüzünden yapılamazsa satış düşer ve istenirse alacaklı tarafından satışa yeniden başlanır. bu durumda ilk alıcının m133,II hükümlerine göre sorumluluğu söz kunusu olmaz. bu halde zarara uğrayan ilgili, ilk alıcıya karşı mahkemede dava açarak (koşulları varsa BK m41 vd. hükümlerine göre) zararının tazminini isteyebilir.

Yukarıdaki bilgilerden sonra şahsi görüşüm,

bana göre hak düşürücü süre, tamamlayıcı hacizden sonra başlamalıdır. çünkü ikinci ihalede belki de birinci ihalede verilecek tekliften daha yüksek bir teklif gelecekti. bu suretle ikinci ihaleden sonra başlaması daha adil olacaktır.

umarım yararlı olmuştur, saygılarımla

Teşekkür ederim. Sayın Baki Kuru'nun görüşü öyle.

Ancak bu görüşün tek dayanağı satışın düşmesi olarak gösterilmiştir. Oysa zarar riski ortadadır. Sonradan yapılacak ihalede taşınmazın daha düşük bedelle satılması halinde, arada oluşan zarar mutlaka giderilmelidir. Sorumluluğun kalkmayacağı düşüncesindeyim.

Çünkü,

Öncelikle İİK.133/son fıkra hükmünde zarardan "tüm alıcıların!" müteselsilen sorumlu olacağı açıkça yazılıdır. Tüm alıcıdan kasıt, doğal olarak ihalelere girdikleri ve ihaleyi kazandıkları halde bedeli ödemeyen kişilerdir.

Bu iki şekilde gerçekleşebilir, birincisi; ilk ihalede ödemeyen ilk ihale alıcısı ile ihale süresinde icra dairesince resen yapılan tamamlayıcı ihaleye girip, ihaleyi kazandığı halde ödemeyen alıcıdır.

İkincisi ise kanaatimce satış düştükten sonra yeni açılan ihaleye katılıp, aynı şekilde ihale bedelini ödemeyen ihale alıcılarıdır.

Bu sorumluluk, satış o aşamada henüz gerçekleşmediği için zarar da o aşamada belirsiz olduğundan İİK.133. maddede yer alan icra memuru tarafından derhal takdir edilemeyecek olsa bile, İİK.133'de yer verilen "diğer zararlar" noktasında ileride dile getirilebilecek bir tazminat olabilecektir. İlk ihaledeki alıcının sorumluluktan kurtulması için satışın mecburiyetten düşmesi sebep gösterilemez kanaatindeyim. Aksi takdirde kötü niyetli ihale alıcılarını ödüllendirmiş oluruz.