Mesajı Okuyun
Old 24-09-2010, 10:37   #4
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mansur1985
içerik yönlendirmesinden değil, iki sitenin de birbirine paralel yayın yapmasından sözediyorum. ilk etapta rekabet hukukuna giriyor gibi görünse de benim şu anki şahsi fikrim, nasıl 'net' 'org' 'gov' 'biz' uzantıları ayrı birer uzantıysa ve bu uzantılarla böyle bir web alanı alıp aynı içerikte yayın yapmanın hukuki sakıncası yoksa 'co' da bir uzantıdır ve bu da rekabet yasağına girmemeli bence...
Verdiğim yanıt ".co" uzantısına özgü değil aslında, diğer uzantılar için de geçerli. Örneğin "turkhukuksitesi.com" adresi varken siz izinsiz olarak "turkhukuksitesi.net" adresini alır ve hukuk konusunda yayıncılık yaparsanız yine Türk Hukuk Sitesiyle haksız rekabet oluşturacaktır. Zira burada TTK 57/5'de düzenlenen "iltibas meydana getirmek" kastınız olduğu çok açık. (İltibas konusunda bkz)

İnternet alan adları konusunda uyuşmazlıkların çözüm merci olan WIPO da bu konuda karar verirken iki kritere dikkat ediyor: "karıştırılacak şekilde benzeme" (confusingly similiar) ve "kötü niyet" (bad faith). Alan adının sonundaki uzantının farklı olması bu unsurların varlığı halinde sonucu değiştirmiyor. Örneğin aşağıdaki karara bakarsanız, "gannett.com" alan adı varken, bir başkası "gannett.org" alan adını alıp benzer bir yayın yapmaya başladığında, şikayet üzerinde WIPO "gannett.org" alan adının "gannett.com"un sahibine devrine karar vermiş:
http://www.wipo.int/amc/en/domains/d...2004-0854.html

Hatta bir adım daha ileri gidersek bu konuda alan adının kendisinin aynı olması bile gerekmiyor, eğer karıştırılma ihtimali söz konusuysa farklı bir alan adının bile kullanımı engellenebiliyor. Örneğin aşağıdaki kararda "myflorida.com" isimli bir alan adı varken, bir başkası tarafından bunun sonuna a eklenip "myfloridaa.com" şeklinde bir alan adı kullanımına izin verilmeyeceği vurgulanmış:
http://www.wipo.int/amc/en/domains/d...2008-1658.html