Mesajı Okuyun
Old 23-09-2010, 12:40   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Eser sözleşmelerinde kural olarak sözleşme ve ekleri ile fen ve tekniğine göre eseri tamamlayıp teslim ettiğini kanıtlamak yükleniciye, iş bedelinin ödendiğini ispat etmek ise ise iş sahibine aittir.
Kural olarak İhaleyi alan firma eser sözleşmesinin tarafı olmadığından kendisinden alacak talep edilemez ise de, R.G.'de yayınlanan ihale şartnamesinde proje bedelinin ihaleyi alacak firma tarafından karşılanacağı yazılı olduğuna göre firma da proje bedelinden sorumludur. Çünkü firma şartnameyi kabul etmiş olup, ihale şartnamesi de sözleşmenin eki durumundadır.
Belediye yönünden ise, taraflar arasında akdi ilişkinin kurulduğu davalı Belediye'nin ihtarnameye verdiği cevap ile ikrar edilmiş durumdadır (anlatımınızdan bu sonuca varıyorum). Eser sözleşmesi Belediye tarafından ikrar ar edilmiş olduğuna göre; sizin davacı olarak Borçlar Kanunu'nun 364. maddesi gereğince imalini yüklendiğiniz eseri yaptığınızı ve davalıya teslim ettiğinizi ve bedelinin istenebilir olduğunu öncelikle kanıtlamakla yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Eserin teslimi “maddi olay” niteliğinde olduğundan her türlü yasal delille ve bu kapsamda “tanık delili” ile de kanıtlanabilir. Proje suretleri ve diğer belgeler ile birlikte tanık dinletmenizi öneririm. Diğer mühendise ödeme yapılmış olmasının (iş ortak alınmamış ise) size bir faydası olmayacaktır ancak tanık olarak dinletebilirsiniz.
KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.