Mesajı Okuyun
Old 23-09-2010, 10:35   #7
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Bazı meslektaşlarımın Maliye Bakanlığı nın Milli Eğitim Bakanlığı na gönderdiği cevabi görüş yazısının tam metnini talepleri üzerine görüş yazısının tam metnine ulaştım ve buraya yazmayı uygun gördüm . Faydalı olması dileğiyle:

T.C.Maliye Bakanlığı-Muhasebat Genel Müdürlüğü : “İlgi yazı ve ekinde, ____ kapsamında yapılan ____ inşaatının yapım işinin ____ firmasına ihale edildiği, bu işle ilgili alacağı üzerine haciz konulduğu ve alacağın icra müdürlüğüne aktarılması istenildiği, ancak ilgili firmanın fatura düzenlemekten imtina etmesi nedeniyle hakediş düzenlenip düzenlenmeyeceği ve söz konusu tutarın icra müdürlüğüne aktarılmasında izlenecek yol konusunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, konu hakkında Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Bilindiği üzere, Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 54. maddesinde, yapı, tesis ve onarım giderlerinin ödenmesinde, taahhüt dosyası, fatura ve Yapım İşleri Hakediş Raporunun (Örnek:3) ödeme belgesine bağlanacağı belirtilmiştir.

İlgi yazının incelenmesinde, fatura olmamasının hakediş bedelinin tahakkuku açısından bir sorun oluşturmadığı, ödeme yapma yönüyle sorun oluşturduğu görülmektedir.

Buna göre, yüklenicinin fatura düzenlemekten imtina etmesi ve söz konusu alacak üzerinde hukuken hakkı tanınmış olanlara ödeme yapılması gerektiğinden fatura olmaksızın tahakkuk/ödeme işleminin yapılabileceği değerlendirilmektedir.

Ayrıca, hakediş raporunda gösterilen Katma Değer Vergisinin emanete alınarak yüklenici firmanın bağlı olduğu vergi dairesine muhasebe birimleri arası işlemler hesabı aracılığıyla maledilmesi ve muhasebe işlem fişinin, kesilen Katma Değer Vergisinin kimin adına ve hangi iş için kesildiğinin açıklamalı bir yazı ekinde ilgili vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz ederim.”

Saygılar...