Mesajı Okuyun
Old 09-09-2010, 13:13   #6
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Sn. Lawyerkan

Olayınızda siz yetkili hamil olarak icra takibi başlatmışsınız fakat bu arada lehdar veya cirantalardan biri çek iptali kararı almış. Öncelikle söyliyim çek iptali kararı maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmeyecek, iptal kararı ile birlikte yalnızca çekteki hak sahibini teşhis fonksiyonu ortadan kalkacaktır. Sizin olayınıza bire bir uyan Yargıtay kararları bulunmakta.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Esas: 2002/19-443, Karar: 2002/474 , Tarih: 05.06.2002 kararında durum izah edilmiş. Karara konu olayda tıpkı sizinki gibi bir olay var fakat ek olarak çek iptali kararı alan kişi bir de hamilin takibinin iptali için dava açmış. Kararda deniyor ki; mahkemece yapılacak iş;davalı yani icra takibini yapana, çek iptali kararını alan kişiyi hasım göstermek suretiyle bu şahsın aldığı çekin iptal edilmesine ait ilamın iptalini talep etmek ve dolayısıyla meşru hamilin kim olduğunu açacağı bu dava ile kanıtlamak üzere önel verilmeli, açılacak dava bu dava ile birleştirilmeli ve hasıl olacak sonuç dairesinde bir karar verilmelidir. diyor.

Tahminimce sizin olayınızda elinde çek iptali kararı olan kişi "takibin iptali" istemi ile dava açacaktır. Siz bu davada yukarıda açıkladığım karara göre hareket etmek durumundasınız. Başka yapacak bir şeyiniz de yok.

Bilgilerinize...