Mesajı Okuyun
Old 08-09-2010, 10:23   #19
Adli Tip

 
Varsayılan

Sanki işçi kıdem tazminatına hak kazandıran bir sebeple iş sözleşmesini feshediyor da, ben "işveren ne yapar da bu işçiye hakkı olan kıdem tazminatını ödemez" düşüncesiyle farklı yollar arıyormuşum gibi, avukat gibi değil işveren gibi düşünmekle, polemik yaratmakla itham edildim. Bravo!

....

Bir işçinin iş sözleşmesini feshetmesi için haklı bir nedeni varsa, bu nedeni elbet kullanabilir. Buna kimsenin bir sözü olamaz...
Hatta işçi, meydana gelen bir haklı fesih nedenini elinde koz olarak da bulundurabilir. Örneğin daha iyi bir iş buluncaya kadar, işsiz kalmamak için çalışmaya devam eder. İş bulduğunda da daha önceden doğan (ve devam edegelen) fesih nedenine dayanarak, kıdem tazminatını alarak sözleşmeyi feshedebilir. Buna da kimsenin sözü olmaz... Bu durumda işçinin yeni iş bulduğu için işten ayrılıyor olması kıdem tazminatı almasına engel değildir. Bu hak doğmuştur...

Somut olaya dönersek:

1. Meslektaşımız bize ilk soruda, okumak için başka şehre gitmek kıdem tazminatına hak kazandıran bir fesih midir, diye sormuş. Kanuna ve içtihada göre değildir.
Sayın xumabeach, “Şahsi kanaatim bu durum haklı fesih nedeni olabilir.” şeklinde cevap vermiş, YANLIŞTIR.

2. İşçinin fesih sebebi ortadadır. Haklı fesih hakkı doğuran olaylar, bu hakkın kullanılmasını zorunlu kılmaz. Her evlenen kadın işçi bir yıl içinde işten çıkmıyor mesela. Sen işten çıkış sebebini farklı gösterirsen kıdem alırsın demek, avukatın üstüne bence vazife değildir.

Çünkü biz burada işçiye şunu demiş oluruz: “Sen MAHKEMEDE HAKİME okumak için gidiyorum dersen kıdem tazminatı alamazsın. Ben biliyorum, sen üniversiteyi kazanmasaydın, fazla mesai ücretini zamanında alamadığın için işten ayrılmazdın. Ki ayrılmamışsın da şimdiye kadar. Ama sen şimdi mahkemede, asıl iradeni gizle ve bu sebeple işten ayrıldım, de.”


3. Asıl önemli çekincem ise şudur: THS’deki fikir alışverişi, avukat müvekkil görüşmesi şeklinde olmadığı gibi, iki avukatın karşılıklı görüşmesi gibi de değildir, bence olmamalıdır. Netice itibariyle, elbette Sayın xumabeach’in tavsiyesi çok aykırı ve kınanacak bir tavsiye olmayabilir. Ancak, bir meslektaşa telefonla fikir verirken söylediklerimizle, THS’de meslektaş sorusuna verdiğimiz cevaplar farklı olabiliyor… Sonuç odaklı pratik cevaplar her zaman aktarılmıyor. Yani bir üst maddedeki örnek olayın yaşanması, THS’de yazılmasından daha normaldir.

Saygılarımla,