Mesajı Okuyun
Old 07-09-2010, 21:13   #4
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Değerli Meslekdaşım;

Yukarıdaki yorumlara kısmen katılıyorum. Açıklamam gerekir ise;

Evlilik birliği dışında doğan çocuğun biyolojik babası TMK 295/1 uyarınca öncelikle çocuğu tanımalıdır ki nüfusta baba hanesinde adı yazılsın.

Türk Medeni Kanununun 295. maddesi tanımanın baba tarafından, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ile yada resmi senetle veya vasiyetnameyle yapılabileceğini hükme bağlamıştır. Bu bakımdan nüfus işleri genel müdürlüğü yönetmeliğini okumanızı tavsiye derim.


Noterde düzenlenen tanıma senediyle de tanıma işlemi gerçekleştirebilir. (zaten noterde anne ve babanın kimlikleri ile nüfus kayıt örnekleri de istenmekte).
Nüfus memuruna yapılacak beyan ve düzenlenecek tanıma senedi ile de baba tanıma yapabilir ancak Noterde veya Nüfüs memuru kanalı ile tanıma yapar iken çocuğun nüfusta baba hanesinin boş olması gerekir. Anlatımınızdan anlaşılan çocuk doğduğunda nüfustaki baba hanesi boş olduğundan olaydaki baba Nüfus Müdürlüğüne beyan ile çocuğu tanımış ve kendi soyadını vermiş olmalı.

FAKAT


Çocuk tanındıktan sonra Türk Medeni Kanununa göre velaeyetin allınması için ayrı bir dava açmak gerekecektir. Zira tanıma davası bir tespit hükmü olduğundan çocuğun velayetinin anneden alınıp babaya verilmesine NÜFUSTAKİ TANIMA BEYANI VEYA TANIMA DAVASI İLE karar verilemeyecektir.

Evlilik dışı doğan çocukların velayeti annenindir. TMK madde 337 : Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velayeti babaya verir. Dolayısı ile buradaki baba hukuka aykırı olarak çocuğu alıkoymaktadır. Buradaki babanın TMK'nın 348 ve 349. maddesine dayalı olarak velayet davası açması gerekir ki çocuk üzerindeki hakimiyeti yasal olsun.

Çocuğun velayeti halen annede olduğundan şu an için babanın velayet hakkı olmadığından yapılacak iş velayet hakkını koruyan tek usulü uygulamaktır. Ben olsam çocuk teslimine ilişkin icra emri gönderip icra kanalı ile bir atak yapmayı denerdim. ayrıca burada burada nüfus kaydının düzeltilmesi için Nüfus Müdürlüğünü ve babayı davalı gösterek soyisim düzeltilmesi (tashihi) isterdim.

Bunlar pratik çözüm yolu olabilir diye dşünüyorum. Bilginize...