Mesajı Okuyun
Old 03-09-2010, 23:27   #2
mahmutmicoz

 
Varsayılan

Bu konu bence tartışılması gereken en önemli konulardan.

Anayasamızın B. YARGI YOLU başıklı 125. maddesi:
İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. ...İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.

İDARİ YARGILAMA USUL KANUNUMUZ: İPTAL VE TAM YARGI DAVALARI:
Madde 12 - İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler. Bu halde de ilgililerin 11 inci madde uyarınca idareye başvurma hakları saklıdır. denilmek üzere idarenin HER TÜRLÜ EYLEM VE İŞLEMİNE KARŞI MENFAATLERİ İHLAL EDİLENLER, AÇIKÇA BİR HAK KAYBINA UĞRAYANLARIN dava açabilecekleri düzenlenmiştir.

OSYM ve Milli Eğitim Bakanlığının idari birer organdır. Ve KPSS sınavının iptal edilmesi bir "İDARİ İŞLEMDİR." İdari organların yapmış oldukları işlemlerden açıkça bir zarar doğuyorsa, idareye başvuru hakkı doğacağı kanaatindeyim.

KAMU GÖREVLERİNE İLK DEFA ATANACAKLAR İÇİN YAPILACAK SINAVLAR HAKKINDA YÖNETMELİK:

Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi, No : 18/03/2002 , 2002/3975, Dayandığı Kanunun Tarihi, No : 14/07/1965 , 657, Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi, No : 03/05/2002 , 24744

Bu yönetmelikte sınavda usulsüzlük yapıldığında sınavın iptal edilebilmesi ve şartları düzenlenmemiştir.
------------------------------------
Buna benzer bir sınav olan Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik hükümleri ise şöyle demektedir.:

Madde 16 - (1) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı;
a) Sınav sorularının kısmen veya tamamen çalınmış olması,
b) Sınav sorularına ilişkin Sınavın iptalini gerektiren herhangi bir hususun ortaya çıkması,
c) Sınavın yapılmasını engelleyen sebeplerin mevcut olması hallerinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından sınav iptal edilir.
(2) Bu durumlarda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygun bulunan en kısa sürede ilgili sınav yeniden yapılır.
------------------------------
Buradan şu çıkarılabilir: KPSS sınavı hakkında yönetmelikte usulsüzlük durumunda ne yapılacağı DÜZENLENMEMİŞTİR. Ortada bir boşluk vardır. Bu durumda genel hükümlere bakılmalıdır.

Son olarak sınavın komple iptal edilmesi bir kişisel hak ve menfaat ihlali sayılacaktır. Ve insanın bir yıllık emeğinin ve psikilojisinin bozulması neticesinde oluşan bu zararın TAZMİN EDİLMESİ GEREKİR. Sınavın komple iptal edilmesi ile kişisel hakları ihlal edilenler idareye başvurarak zararlarını tazmin etmeliler.

1)KPSS SINAVI İPTAL EDİLMELİ MİDİR? (Bence hayır)
2)KPSS Sınavında soruları satın alanlar ve bunu sınavda kullananlar hakkında ne tür işlemler yapılmalıdır?
3) KPSS sorularını sızdıranlar hakkında ne tür işlemler yapılmalıdır?
Yukarıdaki soruları da ben sormak istiyorum.