Mesajı Okuyun
Old 03-09-2010, 15:23   #3
güncelhukuk

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım,
Alıntı:
Yazan savunma
1-icara İflas Kanununa göre kira alacağıyla birlikte tahliye talebinde bulunabilmek için, evet yazılı kira sözleşmesi hatta Noterde düzenlenmiş kira sözleşmesi olması gerekir.Ancak bu sözlü kira sözleşmeleri konulamaz anlamına gelmez. İspat açısından bu önemli. karşı taraf itiraz etmezse sözleşmeyi kabul etmiş olacağından istenebilir.
Elimde bir kira sözleşmesi yok ancak müvekkilim böyle yazılı bir kira sözleşmesi olduğunu fakat bulamadığını söylüyor.Dolayısıyla ne sözlü ne yazılı şekilde bir kira sözleşmesi bilgisini icra takibinde belirtme şansım yok.
Ancak şu anda aklıma bir fikir geldi, bilmem ne derece elle tutulur?Burası bir işyeri ve dolayısıyla kiracı kira sözleşmesinin bir örneğini bağlı olduğu vergi dairesine vermiştir diye düşünüyorum.Acaba kiralayan müvekkile ait vekaletname ile oradan sormam araştırma yapmam mümkün olur mu sizce?

Alıntı:
Yazan savunma
2-Bu şıkta bahsettiğiniz yolu izleyebilmeniz için neye dayanarak tahliye davası açtığınız önemli. Anlaşılan 2 haklı ihtar olmalı. Tabi tahliye davalarında Taşınmazların Kiraya Verilmesi Hakkındaki Kanun mu yoksa BK'nın mı uygulanacağı önemli bunlara dikkat etmenizi öneririm. Davayı açma nedenleri ve ihtar süreleri ve davayı açma süreleri bu kanunlara ve tabi nedenlere bağlı oarak değişmekte.
Şayet bu yola gidersem; düşüncem, davayı 6570 sayılı Kanuna dayanarak ve zamanaşımına uğramamış son beş yılın kiralarını öncelikle ihtar çekmek ve ödenmesi için otuz gün süre tanımak, ödenmediği takdirde de temerrüt nedeniyle tahliye davası açmak şeklinde.
Alıntı:
Yazan savunma
Diğer bir husus kira sözleşmesinin başlangıç tarihi, kiranın ödenme tarihi ispar edilmeli.
Eğer dava açılırsa, ve sözleşme bulunamazsa başlangıç tarihi, herhalde müvekkilin banka hesabına ödemelerin yapıldığı tarih ve tarafların beyanları göz önüne alınarak tespit edilecektir.Yine bankaya yapılan ödemelerin tarihine göre de kiranın ödenme tarihi tespit edilecek.
Alıntı:
Yazan savunma
3-Kira alacağında sözleşmede belirtildiğişekilde artış yapılır. Uzun zaman kira ilişkisi olduğuna göre dekontlarda kira artış miktarı yansımıştır.
Tabii ki sözleşmedeki artış şartını bilmiyorum. Bu durumda daha önce belirttiğim gibi son beş yılın enflasyona göre artışlarını hesaplayarak bu şekilde talep etmeyi düşünüyorum.Kaldı ki; sözleşmede belirtilen artış şartı bildiğim kadarıyla devam eden sonraki bir yıl için geçerli (tabii sözleşme bir yıldan uzun süreliyse ve sözleşmede her yıl için artış şartı açıkça belirtilmişse o ayrı)