Mesajı Okuyun
Old 27-08-2010, 11:23   #14
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan


Alıntı:
Yazan S.Orhan
...Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 07.11.2006 tarih ve 2006/227-228 esas-karar sayılı kararı...

"Yerel Mahkemece; etkili eylem suçu sanıklarından M____ C____'un beraatine, İ____ G____ nün ise 765 sayılı TCY'nın 456/2. maddesi uyarınca 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Hüküm sanık İ____ G____ müdafii tarafından temyiz edilmişse de, hükmü temyiz eden sanığın ismi Yargıtay C.Başsavcılığı tebliğnamesinde yanlışlıkla M____ C____ olarak belirtilmiş, dosyayı inceleyen Yargıtay Özel Dairesi de bu yanılgıyı sürdürüp, ilama, beraat eden ve esasen hükmü temyiz etmeyen diğer sanık M____ C____'un adını yazmak suretiyle, yeni yasal düzenlemeler karşısında sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğinden bahisle hükmü bozmuştur.
Yargıtay C.Başsavcılığı, dosyanın daireden dönmesi ve Yerel Mahkemeye gönderilmesi evresinde hatayı saptayamamış, sonradan Yerel Mahkemenin yaptığı uyarı üzerine başvuruda bulunarak, sanık isminin ilamda düzeltilmesini istemiş ise de, Özel Daire, yeni yasal düzenlemeler kapsamında karar düzeltme yolunun kaldırıldığını ileri sürerek istemi reddetmiştir.
Yargıtay C.Başsavcılığı bu kez olağanüstü itiraz yoluna başvurarak, Özel Dairenin, hükmü temyiz eden sanık İ____ G____ bakımından inceleme yapıp karar vermediğini, hükmü temyiz etmeyen sanık M_____ C____ yönünden inceleme yaparak bozma kararı verdiğini belirtip, Özel Dairenin M____ C____'la ilgili kararının kaldırılmasına, İ____ G____ yönünden Özel Dairece inceleme yapılmasına karar verilmesini istemiştir.
Esasen olağan bir dikkat ve özenin gösterilmesi halinde gerçekleşmeyecek olan isim, yaş ve hesap hataları, yargı kararlarında "maddi yanılgı" veya "yazım hatası" diye isimlendirilen beşeri hatalardır.
Yargılama araçlarının belirli biçimde takdir edilmelerinden kaynaklanan değerlendirme hataları ise hukuki yanılgılardır. Hukuki yanılgılar, ancak başka bir merci tarafından ve yasa yolu başvurusuyla açılan bir tali muhakeme ile giderilebilir. Yargı kararlarındaki maddi yanılgıların düzeltilmesi ise herhangi bir yöntem ve zamanla sınırlı değildir. Bu yanılgılar, bizzat bu hatayı yapan merci tarafından, kendiliğinden veya bir yasa yolu başvurusu üzerine verilen bir karardaki uyarı üzerine düzeltilebilir.
Somut olayda,
Hükmü temyiz eden ve hakkındaki hüküm Yargıtay'ca incelenip bozulmasına karar verilen kişi, sanık İ____ G____ olmasına karşın, Yargıtay ilamının başlık kısmı ile içeriğine M____ C____'un adı yazılmıştır. İlamın içeriğinden, incelenen hükmün mahkumiyet hükmü olduğu ve incelemenin isteme dayalı yapıldığı anlaşılmaktadır. M____ C____ hakkındaki hükmün beraate ilişkin bulunması ve temyiz isteğinin de olmaması karşısında, incelenen ve bozulan hükmün, sanık İ____ G____ hakkında etkili eylem suçundan kurulan mahkumiyet hükmü olduğu, ancak isimlerin karıştırılması nedeniyle ilamda sanığın adının yanlış yazıldığı, bu yanılgının bir değerlendirmeden kaynaklanan hukuki yanılgı niteliğinde bulunmadığı kuşku duyulmayacak derecede açık bir olgudur. Esasen Özel Daire de, yanlışlığın yazımdan kaynaklandığını kabul etmektedir. Bu itibarla, itirazın kabulüne, yazım hatasının Yargıtay 4.Ceza Dairesince giderilmesi bakımından dosyanın Yargıtay 4.Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmelidir."

Saygılar...