Mesajı Okuyun
Old 24-08-2010, 20:07   #7
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan M.SERDAR DEMİRTAŞ
Tahmin ediyorsunuzdur sayın av.knel . Ödeme emri borçlu veya işçisi , kardeşi vs. tarafından belirtilen yerde tebliğ alınırsa oraya hacze gitmenize kim engel olabilir ki ? Şayet muvazaalı bir durum şüphesi varsa ve ödeme emrinin borçlu tarafından tebellüğ edildiği yerde borçluya ait kişisel evraklara ulaşılırsa istihkak davası da alacaklı leyhine sonuçlanacaktır.Bu durumda şahsın borcu şirketten alınmış olmaz , mezkur yerin şirkete değil aslında şahsa ait olduğu ispat edilerek şahıstan alınmış olur.( Diye düşünüyorum )

Umarım, İcra memurları böyle düşünmezler.

TTK.76-86. maddelere göre şirketler, ticari defter tutmak, aldıkları tüm malları defterlerine işlemek zorundadır. Dolayısıyla şirketteki mallar -kural olarak- belgeli ve kayıt altındadır. Bir şirketin işyeri kural olarak ticarethanedir. Şöyle ki:

Alıntı:
A - TİCARİ İŞLETME:

I - UMUMİ OLARAK:

Madde 11 - Ticarethane veya fabrika yahut ticari şekilde işletilen diğer müesseseler, ticari işletme sayılır.

Tesisat, kiracılık hakkı, ticaret unvanı ve diğer adlar, ihtira beratları ve markalar, bir sanata mütaallik veya bir şahsa ait model ve resimler gibi bir müessesenin işletilmesi için daimi bir tarzda tahsis olunan unsurlar, mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça, ticari işletmeye dahil sayılır.

II - TİCARETHANE VE FABRİKA:

Madde 12 - Aşağıda yazılı veya mahiyetçe bunlara benziyen işlerle uğraşmak üzere kurulan müesseseler, ticarethane sayılır:

1. Menkul malların satılmak veya kiraya verilmek üzere tedariki ve bunların aynen veya başka bir şekle sokularak satılması yahut kiraya verilmesi;

2. Kıymetli evrakın satılmak üzere tedariki ve bunların satılması;

3. Her çeşit imal veya inşa;

4. Madencilik;

5. Matbaacılık, gazetecilik ve kitapçılık, yayın, ilan ve istihbarat;

6. Tiyatro, sinema, otel, han ve lokanta gibi umumi mahaller, hususi mektep ve hastane ve açık satış yerlerinin işletilmesi;

7. Umumi mağazalar ve sair depo ve ambarların işletilmesi;

8. Borsa ve kambiyo işleri, sarraflık, bankacılık;

9. İçtimai sigortalar hariç olmak üzere sigortacılık;

10. Kara, deniz ve havada, nehir ve göllerde yolcu ve eşya taşımak;

11. Su, gaz ve elektrik dağıtma, telefon ve radyo ile haberleşme ve yayın;

12. Acentelik, tellallık, komisyonculuk ve sair bütün tavassut işleri.

Fabrikacılık, ham madde veya diğer malların makine yahut sair teknik vasıtalarla işlenerek yeni veya değerli mahsuller vücuda getirilmesidir.



Keza şirketler, organları tarafından temsil edilip, organları tarafından borçlandırılıp, hak elde edebilirler. Bu durumda da borçlusu şirket olmayan bir takip nedeniyle şirketin merkezinde veya şubelerinde bir başka şahıs için haciz yapmak hukukun temel prensiplerine de aykırı olur. Bahsettiğiniz husus belki sadece adi şirketler bakımından şahıs ile adi ortaklık varlığı ayırt edilemiyorsa mümkün olabilir ki, limited şirketler için bu ihtimal de söz konusu değildir.