Mesajı Okuyun
Old 23-08-2010, 18:20   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.23
Konu sitede bir çok kez tartışılmış ancak, ben tam olarak aradığımı bulamadım.Değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
Haciz esnasında borcun bir kısmı için 3.kişi icra kefili oldu. Herhangi bir hesap dökümü yapmaksızın toplamda ödeyeceği rakamı zapta geçirdik.Yani dosya borcu 100 Lira ise,kefil 60 lira için kefil oldu. Şimdi kefile icra emri göndereceğim.Hatta sonrasında taahhüdünü almayı düşünüyorum (Hatta ikisini aynı anda yapmayı düşünüyorum Ancak gerek icra emri açısından gerek geçerli bir taahhüt olması açısından hesap dökümünü nasıl yapacağım konusunda tereddütteyim. ( Vekalet ücreti , faiz vs. ) Şimdiden teşekkürler.

Merhabalar;

Ben öncelikle, "(Hatta ikisini aynı anda yapmayı düşünüyorum)" kısmı için bir şey yazayım. Eğer haczi zaptına kefilin, İİK md. 20'de sözü edilen "lehine olan sürelerden feragat ettiği" yazılmamışsa icra emrini tebliğ ettikten sonra sürelerin bitmesini beklemeden taahhüt almamanızı öneririm. İleride ceza davasından beraati önlemek açısından...

Öte taraftan, (her ne kadar daha önce kısmi taahhüdün mümkün olduğunu ifade etmiş isem de çıkan beraat kararları doğrultusunda kısmi taahüdün geçerli olmayacağı ihtimalini de değerlendirerek) kefil olunan miktar üzerinden vekalet ücreti, faiz ve masraf hesaplanması gerektiğini düşünüyorum.

Sonuç itibariyle bu konuda uygulama birliği olmaması da çoğu zaman kesin ve net şeyler söylemeye mani oluyor.

Saygılarımla...