Mesajı Okuyun
Old 19-08-2010, 14:38   #6
ElifŞimşek

 
Varsayılan

Şimdi aşağıdaki karara bakacak olursanız aslında mesele tarafın nafaka kaldırıldığında yoksulluğa düşmüş olup olmaması durumudur. Ve evlilik dışı birlikte yaşama olayında dikkat edilen husus eski kocasıylamı yoksa bir başkasıylamı beraber yaşadığı değil de biriyle beraber yaşıyorsa onun kadının maddi ihtiyaçlarını karşıladığının kabul edilmesi gerektiği bu nedenlede nafakanın kaldırılmasına hükmedilmesinin lazım olduğudur. İştirak nafakası konusunda da benzer Yargıtay Kararları var diye biliyorum ama onlara da bi bakmak lazım tabi. İşinize yaraması dileğiyle.



T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 1996/6779
Karar: 1996/9716
Karar Tarihi: 04.10.1996
ÖZET: Toplanan delillerden davacının gayri resmi evliliğinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Gayri resmi de olsa fiili beraberlik devam ettiğine göre, koca durumundaki kişinin kadının geçimini sağladığının aksi ispat edilinceye kadar kabulü gerekmektedir. Yoksulluk nafakası alan eşin gayri resmi evlenmesini nafakanın kaldırılması nedeni ilgili kanunda sayılırken bu hususun vurgulanması amaçlanmıştır. Davacı evlilik dışı ilişki içinde olduğu kişinin geçimini sağlamadığını iddia ve ispat etmemiştir. O halde mahkemece isteğin reddine karar vermek gerekir.

(743 S. K. m. 145, 315)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle aşağıdaki bentte açıklanan bozma sebebini temyiz etmeyen diğer davalılara teşmilinin mümkün bulunmamasına göre davacının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davalılardan Abdurrahman Y.’in temyizine gelince;
Medeni Kanunun 315.maddesi uyarınca yardım etmediği takdirde zarurete düşecek olan usul ve füru birbirine muavenetle mükelleftir.
Toplanan delillerden davacının gayri resmi evliliğinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Gayri resmi de olsa fiili beraberlik devam ettiğine göre, koca durumundaki kişinin kadının geçimini sağladığının aksi ispat edilinceye kadar kabulü gerekmektedir. 3444 sayılı yasa ile değişik olan Medeni Kanunun 145.maddesi yoksulluk nafakası alan eşin gayri resmi evlenmesini nafakanın kaldırılması nedeni sayarken bu hususu vurgulamayı amaçlamaktadır. Davacı evlilik dışı ilişki içinde olduğu kişinin geçimini sağlamadığını iddia ve ispat etmemiştir. O halde mahkemece isteğin reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde nafakaya hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
1- Temyiz edilen hükmün ikinci bentte gösterilen sebeple temyiz eden Abdurrahman Y. yararına BOZULMASINA, temyiz peşin harcının davalılardan Abdurrahman’a geri verilmesine,
2- Davacının temyiz itirazlarının ise birinci bentte gösterilen sebeple reddi ile hükmün diğer davalılara ilişkin bölümünün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının davacıya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, oybirliği ile karar verildi. 04.10.1996 (¤¤)