Mesajı Okuyun
Old 17-08-2010, 15:56   #2
xploide

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım öncelikle şu hususu belirtmek gerekir ki faturalar bir alım satım ilişkisine dair düzenlenen vergi ispatına yönelik belgeler olmak ile birlikte satış akdini doğrulama kudretine de kimi şartlar altında haiz olan evraklardır. Faturalar karşı tarafa bir sevk irsaliyesi ya da iadeli taahhütlü mektup ile karşı tarafa gönderilebilir. Bunun yerine satış anında "teslim alınmıştır" ibaresi ile birlikte imza alınması yolu ile de fatura kişiye verilebilir. TTK da ise faturaya ilişkin aşağıdaki tanım ve hükümler mevcuttur;
3. Fatura ve teyit mektubu:

Madde 23 - Ticari işletmesi icabı bir mal satmış veya imal etmiş veyahut bir iş görmüş yahut bir menfaat temin etmiş olan tacirden, diğer taraf, kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini istiyebilir.

Bir faturayı alan kimse aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde münderecatı hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderecatını kabul etmiş sayılır.

Şifahen, telefon veya telgrafla yapılan mukavelelerin veya beyanların muhtevasını teyit eden bir yazıyı alan kimse, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde bir itirazda bulunmamışsa teyit mektubunun yapılan mukaveleye ve beyanlara uygun olduğunu kabul etmiş sayılır.

Sizin bu noktada tebliğ edilmiş bir faturanız olmadığı anlaşıldığından öncelikle aradaki alım satım akdini ispat edebilmeniz ve buna dayalı alacağınızı talep edebilmeniz gerekir. Bu hususu da bulunduğunuz aşamada ancak bir alacak davası ile halledebilirsiniz. -Örnek 7 dedğimiz takibe geçme imkanı da mevcut ancak borçlunun itirazı sizi yine başa döndürecektir.- Ticari defter boyutuna gelir isek sizin durumunuz en basit anlamı ile kendi kendine fatura kesip defterine işlemiş bir tacir gibidir. Faturayı karşı tarafa tebliğ etmeniz ve kesinleşmesi halinde halen daha borç ödenmemiş ise siz açacağınız alacak davasında ticari defterlere delil olarak dayanabilirsiniz. Sizin örneğinizde hem tebliğ edilip kesinleşmiş bir fatura yoktur hem de ticari defterlerin birbirini doğrulama imkanı yoktur. Bu defterlere dayansanız da dayanmasınız da bir anlam ifade etmeyeceği kanaatindeyim. saygılarımla