Mesajı Okuyun
Old 17-08-2010, 12:44   #1
lawyersoylu

 
Varsayılan boşanma sonrasında eşlerin fiilen birlikte yaşaması

sayın meslektaşlarım,
bir müvekkilim yaklaşık 6 yıl önce eşinden anlaşmalı olarak boşanmıştır. ilama göre, müvekkilim eşine manevi tazminat ve müşterek çocuğa iştirak nafakası ödeyecektir. ancak, kararın kesinleşmesinden yaklaşık 1 ay sonra çift barışarak birlikte yaşamaya başlamışlardır.
taraflar yaklaşık 5 yıl bu şekilde birlikte olduktan sonra, çift geçen yıl yaz aylarında tamamen ayrılmışlar; erkek olan müvekkilim bir ay önce bir başkası ile evlenmiştir. bunu duyan kızgın eski eş, ilamı icraya koyarak tazminat ve iştirak nafakası talebinde bulunmuştur. burada yardımıza ihtiyaç duyduğum konu:
1- TMK 145md. de belirtilen" bir evlenme akdi olmadan fiilen karı koca gibi yaşaması"hükmü iştirak nafakası için de uygulanabilir mi? uygulanır ise birikmiş nafaka alacağı ortadan kaldırılabilir mi?

çünkü elimizde tarafların boşanma sonrasında birlikte yaşadıklarına dair onlarca kanıt bulunmakta: otel kayıtları, haciz tutanağı( boşanma sonrası kadın kocasının borcu için haczedilen malları yedi emin olarak teslim almış, fotoğraflar, cdler, teslim tutanakları, kadın adına olan faturalara dair ödeme belgeleri, kadının ölü doğum yaptığına dair hastane kayıtları- müvekkil imzalamıştır- vs vs bir yığın kanıt mevcut.

2- bu dava nafaka iptali mi olmalı yoksa sebepsiz zenginleşmeye mi dayanılmalı? mahkeme ilamına dayanılan bi icra takibine karşı ne yapmak gerekir?

bu konuda fikir beyan edecek olan, elinde içtihat bulunan meslektaşlarımdan yardım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.