Mesajı Okuyun
Old 16-08-2010, 09:20   #8
hewal65

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Konu birbirinden farklı iki kanunu ilgilendiriyor:
1- Kat Mülkiyeti Kanunu
2- İmar Kanunu

Belediye İmar Kanunu’na göre işlem yapar. İmar Kanunu’nun 21. maddesine göre
‘’yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.’’

‘’Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz.’’

‘’Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.''

21. maddedeki altı çizili hüküm nedeniyle bulunduğunuz yerdeki belediyenin imar yönetmeliğine bakınız: Ortak alana kapı takmak ruhsat almaktan ayrık tutulmuş mu?

Ayrık tutulmamışsa yapılan işlem hukuka uygundur.

Saygılarımla

cevabınız için tşk ederim. kanımca. 21. maddedeki "Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz."
kata girişin kapanması bağımsız bölümlerde bir artış meydana getirmiyor ve binanın niteliğini de değiştirmiyor. sadece katın girişi kapatılıyor.

belki şu soru da doğru cevaba ulaşmamıza yardımcı olabilir. misal: 4. kat. 4. katın koridoru bütün iş merkezinin ortak alanı mı? yoksa sadece 4. katta ikamet edenlerin ortak alanı mı??