Mesajı Okuyun
Old 07-08-2010, 16:02   #4
halit pamuk

 
Varsayılan

Benim cevabım ise, ikisi de taraf olarak gösterilmelidir, yani hem kiracıyı hem malik...
T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
Esas : 2004/6064
Karar : 2004/7837
Tarih : 01.01.2004


Dava dilekçesinde ortak yere yönelik tecavüzün önlenmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Dava, ortak yerlere tanıtım ve teşhir amaçlı konulan reklam panosu ile araçların kaldırılması istemine ilişkindir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Mahkemece, davalıların ortak olduğu Başol-Akça Otomotiv Gıda ve Kimyevi Ltd.Şti.nin bu yerde kiracı olup şirketin ortaklardan ayrı tüzel kişiliği bulunması nedeniyle davanın husumet yönünden reddine karar verilmiştir.

Kat Mülkiyeti Yasasının 19.maddesi hükmüne göre kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler yaptıramaz. Yine aynı yasanın 18.maddesi hükmüne göre ise kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken birbirlerini rahatsız etmemekle yükümlü olup kiracılarda kat malikleriyle birlikte sorumludurlar.

Davalılardan 6 ve 7 numaralı dükkanların maliki Hüseyin'in diğer davalı ile birlikte ortağı olduğu Başol-Akça Otomotiv Gıda ve Kimyevi Ltd.Şti.ne bağımsız bölümlerini kiraya verdiği anlaşılmakla kiracı şirketin kat malikinin yanında davaya katılımı sağlanarak davaya devam edilmesi gerekirken davalılardan Hüseyin'in dava konusu bağımsız bölümün maliki olduğu gözardı edilerek davanın husumet yönünden reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi